De Shree Lower dovenschool in Bajarhatti verzint van alles om de lessen door te laten gaan. Sinds de aardbeving in april dienen overvolle bijgebouwen en de buitenlucht als klaslokalen. Of er is helemaal geen les. Extra pijnlijk, want dovenonderwijs is uitzonderlijk in dit land.

“Het hoofdgebouw staat op instorten”, vertelt voorzitter Krijn de Best van Stichting Nepal. “De Nepalese vlag wappert trots in de wind, maar alles is zwaar beschadigd. De daken lekken en er zitten overal scheuren in de muren. Het prachtige op de wanden geschilderde dovenalfabet is nauwelijks meer leesbaar.”

Project in het kort

Schaamte

De dove leerlingen komen van heinde en verre, want elders in het land is er nauwelijks dovenonderwijs. “In Nepal worden kinderen met een beperking vaak uit schaamte thuis gehouden. Zij krijgen daardoor geen eerlijke kansen. De school doorbreekt dit stigma en dat betekent een grote stap vooruit voor deze kinderen”, aldus Krijn. ‘Zoals Apsara, één van de leerlingen van de school. Haar droom is om later andere dove kinderen les te geven. Het is uitzonderlijk dat haar ouders haar naar school sturen, want veel arme gezinnen laten hun dochters werken om geld te verdienen. Apsara heeft zij veel meer kans op werk in de toekomst.”

Fotos projects Nepal p2015.210 kleiner (2)

Positiviteit

Krijn: “Mijn betrokkenheid ontstond 23 jaar geleden toen ik samen met een goede vriend een tocht maakte door Nepal. Sindsdien is Nepal een gespreksonderwerp aan tafel, het heeft ons bewuster gemaakt van de wereld om ons heen. Het werk verrijkt mijn leven, en dat van mijn gezin. De Nepalezen hebben zoveel meegemaakt en toch blijven ze positief en kijken ze vooruit. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.”

Het plan

De projecten die Stichting Nepal steunt worden uitgevoerd door hun lokale partner Nepal Trust. Zij weten als geen ander hoe alles daar werkt en hebben alle contacten. Wij richten ons vooral op de fondsenwerving in Nederland. Wat we nu nodig hebben is geld voor het opknappen van de bijgebouwen en een nieuw hoofdgebouw met acht lokalen, een laboratorium, bibliotheek en slaapzalen. Als we dit project mogelijk kunnen maken, kan het aantal leerlingen van 200 naar 300!”

Geef voor deze bijzondere school en bied dove kinderen een toekomst!