Meer voedsel en inkomsten voor de Masai in Kenia

De traditionele bevolkingsgroep van Kenia, de Masai, willen graag haar leefomstandigheden verbeteren. Dit nomadenvolk leeft van de veeteelt, maar heeft last van de klimaatverandering waardoor er lange droge periodes zijn. Met dit project willen we de voedselzekerheid van de Masai verbeteren.

De afgelopen paar jaar is er veel veranderd voor de Masai die rond het dorp Nkoilale wonen. De bevolking is gegroeid, terwijl door grote droogte de natuurlijke bronnen van het land bijna zijn uitgeput. Veel vee is gestorven, waardoor er schaarste aan voedsel en inkomsten is ontstaan.

Mens en natuur weer in balans

46 bewoners slaan de handen ineen en willen met verschillende initiatieven de wisselwerking tussen mens en natuur weer in balans brengen. Ze hebben de lokale stichting Nkoilale Community Development Organisation (NCDO) opgezet en werken ze samen met de Nederlandse Osotua Stichting.

Project in het kort

Hun plan is om zestig mobiele stallen aan te schaffen, die om de paar dagen verplaatst kunnen worden. Hierdoor kan de natuur in de savanne weer herstellen en het wild vrij leven zonder strijd met de mens voor water en voedsel.

Een ander onderdeel van dit project is het opzetten van een gezondheidscentrum voor hun vee. Hier kunnen boeren terecht om de gezondheid van hun koeien te controleren, advies en voor gratis vaccinaties. Ook wordt dit centrum een centrale plek voor de handel en transport in vee.

Moestuin en trainingen

Daar houden de plannen niet mee op. De Masai willen ook een gemeenschappelijke moestuin opzetten, om er groenten te verbouwen voor eigen consumptie, voor de verkoop en voor training in agri-business. En tenslotte willen de boeren hun eigen kennis vergroten met trainingen in moderne veeteelt en het gebruik van de mobiele stallen.

Voor al deze plannen is 67.230 euro nodig. Niet alleen de 46 aangesloten boeren profiteren hier van, maar ook de lokale basisschool. De 1497 kinderen krijgen dankzij de moestuin gezonde schoolmaaltijden. Tevens is een vrouwengroep nauw bij dit project betrokken.

Helpt je de Masai-gemeenschap van deze regio in Kenia? Met jouw steun kunnen zij de natuur herstellen, genoeg voedsel verbouwen en hun economische positie verbeteren.

Dieke Geerling

Particulier Initiatief

Osotua Foundation

Home