Kinderen in Luviri, in het noorden van Malawi, willen graag doorleren. Omdat er geen middelbare scholen in de buurt zijn, is het voor hen lastig om na de basisschool door te stromen. Hun leven wordt daardoor precies als dat van hun ouders: weinig opleiding, jong trouwen, veel kinderen en hard werken op een stukje landbouwgrond. Een armoedig bestaan is hun toekomst.

De lokale ‘chief’ in dit gebied probeert daarom al sinds 2000 een middelbare school in zijn regio te krijgen. “Jonge mensen kunnen hun leven alleen maar verbeteren door middel van onderwijs”, vertelt chief Chikulamayembe. En dat is hard nodig, want Malawi is nu een van de armste landen ter wereld.

Jacqueline Kouwenhoven (59) woont en werkt al jaren in Malawi en samen met de Eva Demaya Stichting wil ze de vurige wens van de lokale bevolking uit laten komen. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen structuur in hun leven krijgen en dat ze van de straat komen”, legt ze uit. “Met middelbaar onderwijs gaan meisjes later trouwen en krijgen ze minder kinderen. Dat is al een enorme vooruitgang. Daarnaast leren jongeren om te gaan met computers en krijgen ze meer oog voor moderne ontwikkelingen. Zo kunnen ze straks de hele gemeenschap vooruit helpen.”

Project in het kort

Lokale gemeenschap staat te popelen

“Er is heel veel enthousiasme vanuit de gemeenschap”, vertelt Kouwenhoven. “De eerste belangrijke stappen voor een middelbare school zijn gezet. Meneer Gondwe, een lokale boer, heeft een groot stuk land gratis beschikbaar gesteld voor deze school en ouders zijn al bezig de grond bouwklaar te maken! De overheid heeft toegezegd straks het beheer van de school op zich te nemen en het salaris van de docenten te betalen.”

In Malawi zijn ze er klaar voor. Nu de financiering van de school nog. Daar hebben wij jouw hulp bij nodig. Er is € 86.602 nodig voor de bouw van vier klaslokalen en twee lerarenhuizen. Draag je een steentje bij? Samen zorgen we er voor dat straks 400 jongeren jaarlijks naar school kunnen!