Wanneer je als kind niet de kans krijgt om je talenten te ontwikkelen én alsmaar ziek bent, is het niet makkelijk om aan je toekomst te werken. Dit is helaas de realiteit voor de kinderen in het dorp Esperanza, in een afgelegen gebied, in Oost-Nicaragua. De oplossing: een wateropvangsysteem op een school.

Projectfoto Nicaragua p2016602 (4)

De enige school in de buurt van Esperanza is in de stad Waspa, acht uur varen met de kano. Veel te ver dus. En de problemen met de hygiëne ontstaan doordat de bewoners het rivierwater drinken; water waarover motorbootjes varen en waarin wordt afgewassen, gedoucht en getoiletteerd.

Groot probleem, simpele oplossing

Stichting SamenScholen wil daarom samen met de lokale kerk een systeem mogelijk maken dat regenwater opvangt. Dat willen zij installeren op het dak van een nog te bouwen middelbare vakschool in het dorp. Oprichtster Kristel de Krijger: “Na terugkomst van mijn studieonderzoek in deze regio, hebben deze mensen mij niet meer losgelaten. Ik wil dan ook niets liever dan hen een beter leven geven. Ik vind het pijnlijk dat er veel mensen ziek zijn en overlijden, terwijl dit grote probleem eigenlijk simpel is op te lossen met een wateropvangsysteem.”

Project in het kort

Lokale kracht samen met de Miskito-Indianen

Dit systeem kan volledig worden gebouwd met lokale materialen – zand, kippengaas en bamboe – en lokaal gereedschap en lokale mankracht. Het onderhoud kunnen de bewoners zelf, ook met plaatselijke middelen. Een mooie duurzame, lokale oplossing!

Geef het dorp Esperanza hoop en help de vicieuze cirkel doorbreken. Dat kan al met een kleine bijdrage. Dank je wel.