Nieuw hostel: meer kinderen naar school en gezonder eten

In het noorden van Namibië groeit de Queen Sofia School uit haar voegen. Het onderwijs is er goed en ouders uit de wijde omgeving sturen er graag hun kinderen naartoe. Door de grote afstanden en slechte wegen moeten de kinderen op school blijven slapen. Er is alleen niet voldoende slaap- en verblijfsruimte.

Daarom ligt er nu een plan voor de bouw van een hostel. ‘Mister’ Harry Ashipala is de directeur van deze school in het Otjiwarongo district. Hij kan niet wachten tot de bouw klaar is. “Onze kinderen komen van boerderijen die soms twintig kilometer verderop liggen. Hun ouders brengen ze hier op ezelskarren. Andere kinderen komen lopend.” De afstanden zijn veel te groot om dat dagelijks te doen en openbaar vervoer is er niet, dus de kinderen blijven twee maanden onafgebroken op school en gaan dan voor twee weken terug naar hun ouders. 

Project in het kort

Professioneel onderwijs

“Je kunt je voorstellen dat ze in die twee maanden een goede slaapplek nodig hebben en ruimte voor sport en spel”,  vertelt oud-onderwijzer Toos Verbruggen-Nuijts. Zij werkt al jaren als vrijwilligster in Namibië en is door de school gevraagd om samen met haar stichting Connected to Namibia mee te helpen aan de bouw van het hostel. Er zitten 224 kinderen op de school. Er is een bestaand hostel dat plaats biedt aan 60 kinderen. “Op dit moment logeren daar 130 kinderen, waardoor meerdere kinderen in één bed moeten slapen of op de grond op dekens”,  vertelt Verbruggen. Uitbreiding is dus noodzakelijk. “Er zijn nog veel meer kinderen in deze omgeving die graag naar onze school willen”,  vult mister Ashipala aan. “Maar omdat we geen ruimte hebben in ons hostel, kan ik ze niet laten komen.”

Drie goede maaltijden per dag

“Met de nieuwbouw komen we ook in aanmerking voor subsidie voor ouders die overnachting in het hostel voor hun kinderen niet kunnen betalen”,  zegt mister Ashipala. “En kinderen die nu niet erg voedzame mieliepap (pap gemaakt van maïs) eten als ontbijt, lunch en avondeten, kunnen we straks drie goede maaltijden per dag voorzetten.”

We willen graag dat meer kinderen naar deze mooie school kunnen. Help je mee?

Veel meer kinderen willen graag naar school

Toos Verbruggen

Particulier Initiatief

Connected to Namibia Foundation

Veel meer kinderen willen graag naar school

Toos Verbruggen

Particulier Initiatief

Connected to Namibia Foundation