Na jarenlange oorlog en daarbovenop een verwoestende Tsunami, zijn de bewoners van Vanni dagelijks bezig met wederopbouw. Veel vrouwen zijn weduwe geworden. Zij hebben het extra zwaar, want de gemeenschap kijkt niet naar hen om én ze zijn kostwinner. Stichting Havonos wil daarom een project starten zodat deze vrouwen een eigen inkomen kunnen verdienen. Zodat ze onafhankelijk kunnen worden.

HArt VOor NoordOost Sri Lanka helpt bij wederopbouw, scholing en gezondheid in dat land. “Zoals met ieder project dat wij steunen, werken we samen met onze lokale partnerorganisatie Fathers van OMI (Oblates of Mary Immaculate), die veel ervaring heeft in Vanni”, vertelt Sieni Schouten van Havonos. “De dorpshoofden en medewerkers van de lokale overheid kunnen helpen bij de selectie van 150 weduwen die getraind worden tot kleine ondernemers.”

Project in het kort

Eigen veehouderij

Sieni heeft jarenlang met Sri Lankaanse vluchtelingen gewerkt. Afgelopen mei was ze nog in Sri Lanka. “De situatie is schrijnend. Mensen leven in enorme armoede en onderdrukking. Wij willen hen daarom een stuk land, zaaigoed, kippen en een koe of een geit doneren. Zo kunnen ze een kleine veehouderij starten en een eigen inkomen verdienen. Het OMI zal hen in het begin begeleiden bij het runnen van hun onderneming. Een zeer eenvoudige maar zeer effectieve manier om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Havonos en Wilde Ganzen vullen elkaar aan.”

Vrouwen én kinderen

Niet alleen de vrouwen krijgen hierdoor een beter leven, ook hun gezin heeft dan een beter toekomstperspectief. “Als de vrouwen geld verdienen, komt er weer eten op tafel en hebben zij op termijn geld om schoolgeld voor hun kinderen te betalen. Ook is het – niet geheel onbelangrijk – een heel belangrijke stap in hun zelfvertrouwen. Na een ontzettend heftige tijd krijgen zij de kans om zich weer op de toekomst te richten. En: er ontstaat meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.” Draag bij aan de toekomst van deze vrouwen en kinderen en maak je gift vandaag nog over!