In het plattelandsdorp Marambeka leeft de bevolking van landbouw en veehouderij. Dat levert hen slechts een dollar per dag op. Om ontwikkeling mogelijk te maken, richtte de lokale organisatie Mazingira jaren geleden een school op. Maar die is nog niet af. De kinderen zitten nog steeds op een steen in plaats van een stoel.

De Nederlandse Sjoerd van den Heuvel woonde in Marambeka en hielp er om deze school af te maken. Helaas overleed hij begin 2015. Zijn familie richtte Stichting Mazingira op. “Sjoerd zag hoeveel je in dit dorp met weinig geld kunt doen”, vertelt zijn moeder Maria Michels.

Project in het kort

Meer lokalen, meer kennis, betere ontwikkeling

Er zijn zes lokalen, maar met 480 leerlingen is dat onvoldoende. Ook is er geen lesmateriaal voor praktijklessen. Door dit alles lopen de leerlingen achter in hun kennis. “Als zij drie lokalen kunnen bijbouwen en inrichten, en lesmateriaal kunnen aanschaffen, kunnen alle lessen gegeven worden die nodig zijn. De leerlingen zullen dan hun examens halen, waardoor zij vervolgens beter door kunnen stromen naar vervolgopleidingen. Vanzelfsprekend verandert dat hun toekomstperspectief volledig. Het idee van een mooie toekomst voor deze kinderen helpt ons in het rouwproces.”

Plek voor leraren

“Er werken 13 docenten op de school, die moeten naast het schoolgebouw wonen in zo’n ruraal gebied als dit. Heen en weer reizen is veel te ver. Maar er is te weinig plek. We willen daarom ook geld inzamelen voor twee lerarenwoningen. Bijkomend – belangrijk – voordeel is dat de overheid na dit soort aanpassingen blijvend steun zal geven in de vorm van lerarensalarissen en het leveren van boeken”, aldus Maria.

Ieder kind heeft recht op goed onderwijs! Geef jij ook voor de toekomst van deze kinderen?