Veel kinderen in de dorpen Zomba en Blantyre, Zuid-Malawi, hebben oogproblemen. Ze kunnen daardoor niet goed meekomen op school. Leraren willen deze kinderen graag helpen, maar het ontbreekt hen aan kennis om specifieke oogproblemen te identificeren. Ook ziekenhuizen hebben te weinig faciliteiten om goede oogzorg te bieden. Stichting Lions Werkgroep Blinden heeft een plan voor verbetering!

Project in het kort

Het begint met onderzoek

“Dankzij een eerder project dat wij met Wilde Ganzen deden, hebben leerlingen op vijf scholen in Zomba en Blantyre een oogonderzoek gehad”, vertelt Arnold Roelofs van de stichting. “Ook is een aantal leraren opgeleid in herkennen van oogafwijkingen. Dat is al een flinke verbetering en daar zijn we erg blij mee! Maar het aantallen getrainde leraren en medici is niet voldoende voor het grote aantal kinderen met oogproblemen. Die kinderen willen we graag helpen. Het is dan wel een paar duizend kilometer bij ons vandaan maar het zijn toch onze ‘buren’.”

2015.138

Het plan

In dit project wil de stichting samen met het lokale Blantyre Institute for Community Ophthalmology nog eens 100 leraren trainen. Ook willen zij ziekenhuizen helpen bij het opzetten van oogzorg en een aantal oogartsen opleiden in het geven van de juiste behandelingen. “We willen starten met een groep van 500 kinderen. Die willen we laten controleren en een passende oplossing geven – dat kan een bril zijn, maar ook een operatie. Soms kun je met een eenvoudige oplossing heel veel verschil maken”, aldus Arnold.

Steun dit goed doordachte plan met een gift!