Even wat water uit de kraan halen, dat gaat niet in het dorp Matsangoni, in Zuidoost-Kenia. En dat terwijl het er ontzettend droog is. Om daar wat aan te doen heeft de Nederlandse stichting Pamoja Kenia in samenwerking met de lokale overheid de handen ineen geslagen. Het plan: waterputten slaan en waterpompen installeren.

Project in het kort

P2014.0367Kapotte pompen

“De overheid heeft in het verleden waterpompen geplaatst in deze omgeving, maar die zijn vaak kapot omdat ze van slechte kwaliteit zijn. Ze zijn moeilijk te repareren”, vertelt Marion van der Voort van de stichting Pamoja. “Daarom gebruiken de bewoners het water uit de rivier. Maar dat is vervuild, waardoor vooral kinderen vaak diarree hebben. En bovendien kost het hen enorm veel tijd. De oplossing is een nieuwe, stabiele waterpomp in een nieuwe put. Die willen wij heel graag mogelijk maken. Ik vind dat iedereen in de wereld toegang moet hebben tot vers drinkbaar water, dé basisbehoefte.”

Vaak ziek

Als er een waterput komt in het dorp, hoeven de vrouwen geen 15-20 kilometer meer heen en weer te lopen om water te halen en kunnen ze hun tijd besteden aan de zorg voor hun kinderen en aan landbouw. En dat betekent een grotere opbrengst, zowel voor hen zelf als voor de verkoop. Hun gezondheid wordt ook veel en veel beter. Dit alles biedt een geheel ander perspectief voor hun toekomst. Hoe mooi zou het zijn als wij dat mogelijk kunnen maken.”

Een eenvoudig plan, met grote betekenis. Geef voor deze nieuwe waterput en maak het verschil!