In Oeganda heeft het hebben van een visuele beperking grote gevolgen voor kinderen. Slechtziende of blinde kinderen kunnen niet meekomen in onderwijs, hun sociale status is lager en zij hebben minder kansen om zich te ontwikkelen. Daar kunnen Lions Werkgroep Blinden, jij en Wilde Ganzen wat aan doen.


Er zijn te weinig getrainde mensen die de kinderen op tijd kunnen identificeren en helpen. De infrastructuur voor het aanbieden van ooggezondheidszorg is nog niet goed ontwikkeld. Wel bieden een aantal ziekenhuizen oogzorg, maar dit is nauwelijks toegankelijk voor kinderen op het platteland.

Vroegtijdig signaleren en behandelen

Het St Benedictine Eye Hospital in Tororo, 6 km van de grens tussen Oeganda en Kenia,  is het enige ziekenhuis in de oostelijke regio dat oogzorg aan kinderen verleent en moet een zeer groot gebied bedienen. Ouders reizen met hun kinderen soms tot 300 kilometer ver voor medische zorg. Vroegtijdig signaleren en behandelen van oogaandoeningen en slechtziendheid is cruciaal. De oplossing? Een outreachprogramma.

Project in het kort

Reach out!

Wat houdt outreach in? Er wordt gewerkt aan alle facetten van oogzorg voor kinderen: van bewustwording en het identificeren van kinderen die oogzorg nodig hebben tot het uitvoeren van oogoperaties en hulpmiddelen  bij slechtziendheid. In totaal worden met het project 6000 kinderen onderzocht, waar nodig voorzien van een bril. Ongeveer 700 kinderen zullen een operatie krijgen om diverse oogproblemen op te lossen. Zo’n 150 kinderen krijgen een staaroperatie, met nazorg. Op de scholen worden docenten getraind  om kinderen te begeleiden zodat zij ondanks hun beperking goed mee kunnen draaien op school.