Meisjes in Burkina Faso die niet getrouwd zijn en zwanger raken worden vaak door hun familie afgewezen. Helemaal alleen moeten ze zichzelf en hun kind onderhouden. Stichting De Gouwkamp wil samen met SOS Fille Mère deze vrouwen een veilig huis bieden en een opleiding geven.

In het nieuw te bouwen opvanghuis kunnen straks jaarlijks tussen de 20 en 30 tienermoeders met hun kind opgevangen worden. De grond voor het project in een buitenwijk van de hoofdstad Ouagadougou is al aangekocht. In het huis komen naast slaapkamers ook werkruimten en een kinderopvang. De vrouwen mogen maximaal drie jaar in het huis blijven wonen en leren er hoe ze het beste voor hun kind kunnen zorgen en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Ook probeert de organisatie ze weer in contact te brengen met hun familie.

Zelf geld verdienen

In de tuin wordt een waterput met pomp aangelegd. De vrouwen verdienen geld met de verkoop van opgepompt water, groente en fruit en eigen gemaakte producten. De lokale organisatie in Burkina Faso heeft al een machine gekocht waarmee zeep gemaakt kan worden, ook voor verkoop op de markt in de buurt.

Project in het kort

Groot risico op uitbuiting

Deze lokale organisatie, SOS Fille Mère (dochter, moeder in het Frans), is opgericht door Clarisse Ilboudou, een vrouw die naast haar betaalde baan al langer kwetsbare vrouwen en meisjes opvangt. Zij is één van de weinigen die deze groep in Burkina Faso helpt. De meisjes komen uit heel het land en reizen naar de hoofdstad in de hoop op werk, maar belanden vaak op straat. Hier lopen ze extra risico om uitgebuit te worden en in de prostitutie te belanden.

Helpt u deze jonge moeders die door hun eigen familie en vrienden in de steek zijn gelaten? Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!