Het St. Joseph Hospital Kagondo in Noordwest-Tanzania ligt aan de oevers van het Victoria-meer. Jaarlijks worden er bijna 35.000 mensen behandeld en een half miljoen mensen in het gebied zijn op het ziekenhuis aangewezen. De watervoorziening is beperkt en daar wil dit ziekenhuis wat aan doen.

Het ziekenhuis heeft een gemotiveerde medische staf. Iedereen die zorg nodig heeft is welkom. Voor de armste patiënten is er de regel dat zij niet, of een kleine bijdrage betalen.

Project in het kort

Huidige pomp toe aan opvolger

De pomp uit 1963 werkt op elektriciteit. Aangezien het energienet in Tanzania heel onbetrouwbaar is, valt deze pomp regelmatig uit en moet het ziekenhuis overschakelen op een noodgenerator. Als het heftig onweert moet de pomp preventief worden uitgeschakeld. Na 53 jaar heeft de pomp zijn dienst bewezen. Het is tijd voor een waardige opvolger.

Project Tanzania patiente van het ziekenhuis p20160724

Duurzame vervanger

En het is hét ideale moment om een duurzame waterpomp aan te schaffen en te installeren. Een waterpomp aangedreven door zonne-energie. Dat is zuiniger, schoner en betrouwbaarder. De beschikbaarheid van water zal niet meer afhangen van het onvoorspelbare elektriciteitsnet. En diesel voor de generator is niet meer nodig. Stichting Friends of Kagondo en het ziekenhuis willen hiervoor zorgen, met steun van Wilde Ganzen.

Het ziekenhuis wil de besparingen op elektriciteit en diesel gaan gebruiken om het regenwateropvangsysteem, dat nu op kleine schaal aanwezig, is uit te breiden. Tevens kunnen kosten die het ziekenhuis heeft door patiënten die niet kunnen betalen hiermee gedekt worden.

Wil je bijdrage aan deze pomp, de panelen en opvang van regenwater? Je kunt hier online doneren via ideal, Paypal of eenmalige machtiging. Alvast hartelijk dank voor je steun!

Project Tanzania ziekenhuis p20160724