Op de bassischool in Chakrey, provincie Battambang, gaan de leerlingen met plezier naar school. Maar er is geen schoon drinkwater en er zijn geen toiletten. Ook moet er een oplossing komen voor de lange afstand die de leraren moeten overbruggen om dagelijks naar de school te komen, in de vorm van een lerarenwoning.

Zo zie je maar dat onderwijs meer is dan alleen het gebouw neerzetten. Het gaat om het betrekken van de gehele onderwijsgemeenschap, goede hygiëne, veiligheid en goed opgeleide leerkrachten – die niet te ver weg wonen. Dan pas kan onderwijs echt werken.

Project in het kort

Het belang van hygiëne

Dat begrijpt Stichting Lege Handen voor Cambodja goed. Zij werkt samen met de lokale organisatie Poor Family Development Association (PFDA) om de situatie op de school in Chakrey te verbeteren en te stabiliseren. Dat willen ze doen door watertanks neer te zetten, die het regenwater in het natte seizoen opvangen. Dan zal de hygiëne op de school flink verbeteren en daarmee de gezondheid van de kinderen én de docenten.

Leraren dichtbij

Ook willen ze een eenvoudige woning bouwen voor de docenten. In dit soort gebieden is het gebruikelijk dat docenten bij de school wonen vanwege de lange afstanden. Dit biedt niet alleen veiligheid en comfort voor de leraren, maar betekent ook meer zekerheid voor de school, dat deze leerkrachten zullen blijven lesgeven op deze school.

Vind jij onderwijs ook belangrijk? Geef dan voor deze school en je helpt honderden arme gezinnen aan een gezonder leven met meer toekomstmogelijkheden.