Schoon en drinkbaar water vinden is voor de inwoners van Buwooya, in centraal-Oeganda, een enorme uitdaging. Als er waterputten en pompen kunnen worden aangelegd, betekent dat een gezonder leven met veel meer toekomstmogelijkheden.

De grond in en rond Buwooya bestaat uit veel stenen, waardoor het lastig is om waterputten aan te leggen. Het weinige water dát uit de putten gehaald kan worden, is vervuild. Het is niet verstandig om het water te drinken. Als dat uit nood toch gebeurt, worden mensen er ziek van.

Diepere putten

Gevolg is dat vooral vrouwen en kinderen grote afstanden moeten lopen voor schoon water. Waterputten in het dorp kunnen daar een einde aan maken. De Nederlandse organisatie Weebale Foundation en hun lokale partner Pat the Child willen daarvoor zorgen, met steun van Wilde Ganzen. Robert Bloemendal van Stichting Weebale: “Ik zet me graag in voor de stichting, zodat steeds meer mensen schoon water krijgen in Oeganda.”

Project in het kort

Water én eten

Hun plan is waterleidingen aanleggen, een waterpomp aansluiten en een zonnepaneel voor de energie. Daarnaast willen ze ook fruitbomen planten om erosie tegen te gaan en het grondwater beter vast te houden. De avocado’s, mango’s en sinaasappels kunnen op de markt worden verkocht of worden gegeten. De algehele gezondheid in Buwooya kan dus behoorlijk verbeteren puur dankzij water. Het vergroot ook de veiligheid van vrouwen en kinderen, die dan niet meer zo ver hoeven te lopen.

Vind jij ook dat water een basisrecht is en dat iedereen recht heeft op schoon water? Help deze gemeenschap dan door te doneren aan dit slimme project. Al met een klein bedrag maak je een verschil.