Schoon water voor 17 dorpen

Foto project Indonesie 2015.71 waterHet afgelegen eiland Flores wordt gezien als één van de mooiste eilanden van Indonesië. Maar het is ook één van de armste. Door de vele vulkaanuitbarstingen mislukken koffie- en rijstoogsten regelmatig en er is een enorm gebrek aan drinkwater. Aan natuurgeweld kun je niets doen, maar aan watervoorziening wel.

“Als je geen schoon water hebt, heeft dat invloed op alles in je leven”, vertelt Leo Verdurmen van Stichting Rupingh, die zich inzet voor de mensen op Flores. “Je bent vaak ziek omdat je water drinkt uit een vervuilde rivier, waar je ook nog eens uren voor moet lopen. Elke dag. Dit is de dagelijkse realiteit op het eiland. De armoede op Flores blijft bestaan als er geen watervoorzieningen bij komen. Daarom zijn waterprojecten onze belangrijkste focus. We hebben inmiddels al veel projecten gedaan. Dit keer willen we 100 waterpunten aanleggen in de provincie Jawang, zodat nog eens 17 dorpen drinkwater hebben.”

Project in het kort

Onze held: Tarsi

“Zonder onze lokale partner Tarsi Sjukur zouden we ons werk niet kunnen doen. Mijn oom Theo ontmoette hem 20 jaar geleden tijdens zijn vakantie in Indonesië. Hij was reisgids. Theo opperde dat Tarsi Nederlands zou leren voor een betere toekomst, er kwamen immers steeds meer Nederlanders naar het eiland. Van het een kwam het ander en Theo nodigde hem voor drie maanden uit bij hem thuis. Het was een bijzondere tijd, waar ik mooie herinneringen aan heb. Er ontstond een hechte band. Tarsi vertelde ons over het gebrek aan water en dat hij graag een waterput wilde slaan. We zamelden geld in en toen Tarsi terug op Flores was zocht hij direct een team bij elkaar en installeerde de eerste waterput.”

Beter leven

Inmiddels werkt Tarsi niet meer als gids en heeft hij al vele waterprojecten gedaan. Hij heeft een ontzettend veel kennis opgebouwd en doet alles met een vast team van vaklieden. Als we ook dit weer kunnen doen, betekent dat een beter leven voor ruim 8.000 mensen op Flores!”

Geef voor schoon water, want iedereen heeft water nodig!

Dit project is in uitvoering

Home