In Kiang Central, een van de armste regio’s van Gambia, willen 300 vrouwen graag meedoen met een tuinproject, zodat ze voedsel kunnen verbouwen voor hun gezin en met de verkoop van de oogst het onderwijs van hun kinderen kunnen betalen.

“Ik heb nooit in mijn leven zoveel geld in 6 maanden tijd verdiend!” De 39-jarige Jainaba Kolly is lid van een tuinproject in Kiang Central sinds de oprichting in 2007. In het groenteseizoen van het jaar 2016-2017 werkte ze heel hard. Dit heeft haar tot de meest succesvolle tuindeelneemster van Kiang Central gemaakt. Met het verdiende geld kon ze voor haar familie tweedehands kleren kopen, droeg ze bij aan een traditionele bruiloft (wat in de cultuur van haar stam zeer belangrijk is) en kocht ze een geit om zelf mee te gaan fokken. Verder kocht ze een nieuw bed, betaalde haar deel aan het schoolgeld van haar kinderen en kocht een tweedehands fiets voor haar zoon, die elke dag acht kilometer heen en terug naar school moest lopen. En toen had ze nóg wat geld over om te sparen.

Een tweede watersysteem

Dit tuinproject van de Kiang Central Gambia Holland Foundation heeft een oppervlakte van ruim 3 hectare en een watersysteem waar 120 vrouwen gebruik van maken. Het aantal vrouwen dat in de tuin wil werken om zo in hun levensonderhoud te voorzien is alleen vele malen groter. Voor deze vrouwen is nu geen plek en ook is er onvoldoende water. Samen met Stichting-OOG willen we daarom een tweede watersysteem opzetten en de tuin uitbreiden met 4,5 hectare, zodat in totaal 300 vrouwen net als Jainaba hun economische situatie flink kunnen verbeteren.

Project in het kort

Wat we willen doen

Voor 43.491 euro kunnen we zonnepanelen aanschaffen, een pomp, leidingen en 21 waterreservoirs. Ook krijgt het bestuur van de tuin trainingen om de tuin te leren managen en krijgen enkele technische tuinlieden uitleg over onderhoud en kleine reparaties.

Help jij mee dit project van de grond te krijgen, zodat de vrouwen nog dit jaar kunnen beginnen met het verbouwen van hun groenten?