Stel je voor: je bent hoogzwanger, hebt dringend een dokter nodig en moet dan vijf uur lopen. Dat is de situatie in het dorp Toubakolong. Voor veel vrouwen en hun ongeboren kindje is het daardoor regelmatig te laat. Een kliniek in de buurt kan daar een einde aan maken.Projectfoto Gambia p2015245 (1)

De meeste bevallingen worden momenteel noodgedwongen thuis gedaan in deze regio. Dat is erg onhygiënisch en lokale vroedvrouwen hebben onvoldoende kennis en geen medicijnen of apparatuur. Veel moeders en baby’s overlijden daardoor.

Goede zorg is onbereikbaar

In veel gevallen is een bezoek aan het ziekenhuis nodig tijdens de bevalling, maar de dichtstbijzijnde kliniek is zo’n 25 kilometer verderop. Vervoersmiddelen hebben de inwoners niet, laat staan geld voor een taxi. Als er een kliniek kan komen in dit dorp, kunnen vrouwen goed worden gemonitord, kan er op tijd worden ingegrepen als iets urgent is en kunnen bevallingen goed worden begeleid.

Project in het kort

Oplossing: bouw van kliniek
Een groep bewoners uit Toubakolong heeft zich verenigd tot het Village Development Committee (VDC) en bedacht een plan voor een moeder- en kindkliniek. VDC werkt daarvoor samen met de Nederlandse stichting Future4all, die deze kliniek graag wil helpen realiseren. Met steun van Wilde Ganzen. Rob Gulpen van Future4all: “In mijn loopbaan in de ouderenzorg ging het er altijd om dat ik iemand hielp op eigen benen te staan. Dat doen we met onze stichting eigenlijk ook door bij te dragen aan vooruitgang en ontwikkeling.”

Help de levens redden van 3.000 moeders en hun kinderen. Doe vandaag nog een donatie en draag bij aan nieuw leven.