Vakschool annex winkel voor jongeren

Dagen lang op straat leven, het bendeleven dat lonkt, niet naar school kunnen – Samuel van de Raa heeft het allemaal ervaren toen hij opgroeide in de sloppenwijken van Brazilië. Hij wist daardoor op zijn achtste al wat hij wilde doen als hij volwassen zou zijn: kinderen de kans geven op een beter leven.

Projectfoto Brazilie 2015411 001

Verstoorde ontwikkeling

Brazilië is een opkomende economie, maar de kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter. Eén op de acht kinderen leeft op straat. Puur als overlevingsmechanisme belanden veel jonge kinderen in straatbendes en krijgen te maken met drugs en/of prostitutie. Ze hebben geen structuur, leren geen discipline en krijgen soms weinig liefde. Hun ouders moeten dag en nacht werken of ze zijn met de noorderzon vertrokken. De ontwikkeling van deze kinderen raakt daardoor al op jonge leeftijd verstoord. 

Project in het kort

Eigen boterham

Daarom wil Stichting Nieuwe Generatie Brasil met haar lokale partner Associação Novo Geração Brasil een vakschool starten. Jaarlijks leren 100 jongeren, die klaar zijn met het basisonderwijs, een praktisch beroep. Daarmee kunnen zij later hun eigen boterham verdienen. De gemeenteraad van in São João del Rei heeft al een terrein gedoneerd.  De vakschool  biedt computerlessen, websitebouw, houtbewerking, meubels maken, koken, bakken, catering en theater. Ook komt er een winkel waar de kinderen leren met klanten en geld om te gaan.

Droom

De droom van Samuel van de Raa is om samen met de Braziliaanse regering door te dringen tot de problematiek en op steeds grotere schaal verbetering te brengen.  “Scholing is de motor naar een betere toekomst.”

Een vak leren om in je eigen inkomen te kunnen voorzien. Doet u daarvoor een duit in het zakje?

Dit project is gefinancierd