In het dorp Amaekpu, in de regio Abia, is er in de avonduren altijd markt. Een belangrijke plaatselijke markt, waar vis, palmolie, mais en andere groente worden verkocht. Maar het probleem is dat er kerosinelampen worden gebruikt als verlichting. Daar gebeuren ongelukken mee en de rook veroorzaakt vergiftiging. Bovendien is het daardoor erg donker. De oplossing: zonnepanelen.

De 15.000 inwoners van Amaekpu verdienen een minimum inkomen door hun gewassen te verkopen. Een veilige plek om dat te doen is dus erg belangrijk.

Veiliger en gezonder

Door de enorme CO2-uitstoot is de omgeving nu erg ongezond en zijn er problemen als vergiftiging bij kinderen, brandwonden bij baby’s en gezondheidsklachten als hoofdpijn en longproblemen bij alle bewoners. De Nederlandse stichting Ray of Light wil hier in samenwerking met haar lokale partner Bruce Cerew Farm wat aan doen. “Zonnepanelen vormen een mooie schakel van vooruitgang in Amaekpu!”, aldus Bruce van Stichting Ray of Light.

Project in het kort

Schoonmaken, installeren en leren

De wens is om de kerosinelampen te vervangen door zonnepanelen. Een lokale aannemer heeft al aangegeven het project te willen begeleiden! Als dit gerealiseerd kan worden, betekent dat een grote stap vooruit voor de economische bedrijvigheid – de enige plek waar dat gebeurt in dit afgelegen gebied. De bewoners zullen dan minder vaak ziek zijn en hun inkomen kan hierdoor toenemen. Bovendien vergroot constante, goede verlichting de veiligheid, vooral voor meisjes en vrouwen.

Wil jij deze regio ook een impuls naar een betere toekomst geven? Doneer dan voor dit project.