Vlakbij de stad Garowe in de Somalische regio Puntland bevinden zich zeven vluchtelingenkampen, elk bevolkt door meer dan duizend mannen, vrouwen en kinderen. Zij zijn in 1991 naar het relatief veilige Puntland gevlucht voor het geweld tijdens de burgeroorlog in Oost-Somalië. Ze wonen daar zeer dicht op elkaar onder arme, primitieve en uiterst onhygiënische omstandigheden.

Een van de grootste zorgen is de gebrekkige sanitatie. Door gebruik van vervuild water komt diarree veelvuldig voor. In kamp Shabeele wil stichting Kaalo Nederland zorgen voor drie waterpompen voor schoon drinkwater, met daarbij een waterkiosk, een uitgiftepunt voor het water aan de bevolking.

Vrouwen delen het water uit

Daarnaast wil de stichting vijf openbare toiletten gaan bouwen. De waterkiosken worden gerund door vrouwen, die hiervoor eerst een training Sociale Hygiëne volgen. Ook deze training en de exploitatie van de waterkiosken maken deel uit van het project.

Project in het kort

Medeoprichter van stichting Kaalo is Abdisalam Ali. Hij is een van die tienduizenden vluchtelingen die de afgelopen decennia vanuit Somalië naar Nederland is gevlucht. Hier studeerde hij bedrijfseconomie en vond een baan bij de gemeente Amsterdam.

Een toekomst in Somalië

Nu voelt Abdisalam zich verantwoordelijk voor de jeugd in Somalië. “Acht van de tien jongeren wil net als ik wegvluchten. Maar de grenzen van Europa zijn gesloten. Het is belangrijk dat ze in Somalië blijven en daar hun toekomst opbouwen.”

Met dit project kunnen we een deel van de vluchtelingen in dit opvangkamp in Somalië helpen en ondersteunen we ze met een praktische oplossing. Schoon drinkwater is voor deze mensen van levensbelang. Uw bijdrage is van harte welkom.