Veilig water voor 10.000 mensen in Ethiopië

We hoeven de kraan maar open te draaien en er komt veilig drinkwater uit. In Ethiopië is de meerderheid van de huishoudens niet aangesloten op een waterleiding. De kinderen in het dorp Konchi sjouwen elke dag jerrycans met twintig liter water naar huis. Water dat ook nog eens vol bacteriën en andere ziekmakers zit.

“Hier en daar in het dorp Konchi zijn waterbronnen”, vertelt Dick Jungst (70). Hij is van de stichting Equator Medicare en zet zich al jaren in voor een betere gezondheid van mensen in Ethiopië. “De kinderen lopen bij de bron met blote voeten door de plassen met water en ze scheppen het van de grond om er hun jerrycans mee te vullen. Veel bewoners drinken rechtstreeks uit deze bron, net als de geiten en apen. Vooral kinderen hebben nog niet het besef dat het water weleens gevaarlijk kan zijn.”

Chronische bloedarmoede

Het gevolg: inwoners van Konchi zijn vaak ziek. Jungst, die zelf 34 jaar huisarts in Almelo is geweest: “Veel kinderen hebben diarree en drogen daardoor snel uit. En het vervelende is: als een kind aan de diarree is, is het hele gezin aan de beurt. Ook hebben ze vaak parasieten en worminfecties waardoor ze chronische bloedarmoede krijgen. En als je dat hebt, kun je niet lekker spelen of opletten in de klas.”

Project in het kort

Schoon water uit de bergen

De oplossing voor dit probleem is de aanleg van een waterleiding vanuit de bergen, vertelt de Ethiopiër Segni Negash. Hij werkt bij NCS, een organisatie die al veel waterprojecten heeft uitgevoerd. Negash: “Het dorp Konchi is in korte tijd flink gegroeid, van 10.000 naar 20.000 inwoners. Er is lang niet genoeg drinkwater beschikbaar voor iedereen. Wij willen water uit de bergen halen, want dat is goed gefilterd door het vulkanisch gesteente en daardoor schoon en veilig. We gaan het water in de bergen opvangen, afschermen en in een leiding naar beneden transporteren, zodat 10.000 mensen schoon drinkwater krijgen op een korte loopafstand van huis.”

Met veilig drinkwater worden de inwoners van Konchi gezonder, krijgen ze meer energie en houden ze meer tijd over voor werk, scholing en vrije tijd. De aanleg van de waterleiding kost 6 tot 8 weken. Help je mee om dit project nog dit jaar voor elkaar te krijgen?

Dit project is in uitvoering

Home