Het Bawku ziekenhuis in Noord-Ghana: een klein ziekenhuis met een grote betekenis. “De lokale artsen doen er alles aan om het grote aantal geboortes in goede banen te leiden. Maar er zijn veel te weinig bedden, het is er onhygiënisch en er is onvoldoende medisch personeel”, vertelt Gé Bouw van Stichting Vrienden van Bawku.

Project in het kort

Overlijden in kraambed

“Vorig jaar was ik als vrijwillig gynaecoloog in het ziekenhuis en zag daar met eigen ogen hoe het er aan toe gaat op de verlosafdeling. De vrouwen liggen in oude bedden, soms zelfs op de vieze vloer. Er is geen apparatuur, weinig licht en gebrekkig sanitair. De slechte voorzieningen maken veilige en hygiënische bevallingen praktisch onmogelijk. Veel moeders en baby’s overlijden daardoor tijdens het kraambed. Die hoge sterfte moet echt drastisch worden verlaagd.”

Goed plan

Alle 300.000 omwonenden zijn aangewezen op dit ene ziekenhuis, onder wie zo’n 20.000 aanstaande moeders. Die hebben recht op goede zorg. De hoofdarts heeft samen met het ziekenhuispersoneel geïnventariseerd wat er nodig is om die te kunnen bieden. “Daaruit kwam een plan voor een nieuwe afdeling met meerdere verloskamers, ingericht met apparatuur en sanitaire voorzieningen”, aldus Gé. “Ook willen we de huidige afdeling renoveren tot algemene afdeling en een ruimte maken voor onderwijs. Een goed gebouw is hét begin om de hoge moeder- en kindsterfte te verlagen.”

Gaan deze moeders en baby’s u ook aan het hart? Doneer dan voor dit belangrijke project.