Toen Epa Mwenedata (73) op een dag door de hoofdstad Kigali in Rwanda liep, zag hij een vrouw die op straat een kleine jongen aan het mishandelen was. Hij kon het niet nalaten er wat van te zeggen. Vanaf dat moment groeide er een band tussen die jongen – Oliver genaamd – en de gepensioneerde Epa. Oliver noemt hem na zeven jaar nog steeds liefkozend ‘muzee wanjye’, wat zoiets betekent als ‘mijn oude vader’ in Swahili.

Dat moment daar op straat zette Epa en zijn vrouw Violette (65) aan het denken: er lopen hier zoveel kleine kinderen op straat rond, kunnen we niet iets voor ze doen? Violette: “Hun ouders zijn overdag op zoek naar werk. Ze moeten wel, want zonder inkomen staat er ’s avonds geen eten op tafel. De kinderen worden verwaarloosd en lopen gevaar. Naar school kunnen ze niet, want de overheid financiert geen onderwijs tot zes jaar…”

Project in het kort

Een veilige plek voor alle kinderen

Epa begon te dromen: “Wat als we nou zelf een school beginnen, waar ieder kind welkom is? Dan kunnen we deze kinderen leren lezen en schrijven en hebben ze een veilige plek om te spelen. Zo krijgen ze een kans om zich goed voor te bereiden op de lagere school.” Maar hoe maak je zo’n idee werkelijkheid?

“Gelukkig kregen we hulp van de plaatselijke kerk”, vertelt Violette. “En we deelden onze droom met een Nederlands echtpaar: Jan en Nelleke van Schaardenburgh. Zij komen al jaren in Rwanda en zijn goede vrienden van ons geworden. Met hulp van hun stichting IFUNI konden we een stuk grond aankopen. Dat was in 2014 en sindsdien zijn we geld aan het inzamelen voor de bouw van de school.”

Daar kunnen ze nog wel wat hulp bij gebruiken. Er ligt een mooi plan voor de bouw van twee lokalen voor zestig kinderen, met toiletten en een speelplaats. Maar de financiering is nog niet rond. Violette: “We betrekken er zeker ook de ouders bij. Niet alleen vragen we een klein beetje lesgeld, we willen de ouders zelf ’s avonds cursussen gaan geven, want velen zijn analfabeet. Daarnaast moet je weten dat we in Rwanda een hele moeilijke tijd achter de rug hebben met veel geweld. Volwassenen lopen rond met trauma’s en hebben hulp nodig. Ik hoop dat we daar ook een bijdrage aan kunnen leveren.”

Help je mee de droom van Epa en Violette in Rwanda uit te laten komen? Met jouw steun kan begin 2020 de kleuterschool al open gaan!