In het dorp Kothuru in India is de kans levensgroot dat de inwoners ernstige botafwijkingen krijgen en daardoor op latere leeftijd moeite hebben met lopen. Dat komt doordat er veel te veel fluoride in het drinkwater zit. Een zuiveringsinstallatie kan dit probleem voorkomen.

Project in het kort

Kothuru ligt in Andrha Pradesh op de grens met een andere Indiase deelstaat Chattisgarh. De inwoners behoren tot de maatschappelijke onderlaag van de samenleving en hebben te maken met uitsluiting, discriminatie en geweld.

De Sanjeevani Charitable Trust komt voor deze mensen op. Vaak samen met de Indiase overheid zet deze organisatie onderwijsprojecten op, helpen ze de gezondheidszorg te verbeteren en dragen ze een steentje bij aan de ontwikkeling van de dorpen.

Hoog fluorgehalte

In Kothuru is dat hard nodig. Het grondwater heeft er een hoog fluorgehalte. Dit kan schade veroorzaken aan het skelet en zorgt voor ernstige botafwijkingen. De inwoners drinken al van jongs af aan dit water, omdat er geen andere keuze is.

Een vrouw tapt schoon drinkwater in India.
Door schoon drinkwater neemt de kans op botafwijkingen af.

In het dorp willen we samen met de Nederlandse stichting Vangamarthy drie waterzuiveringsinstallaties bouwen. Deze gaan het water zuiveren en het teveel aan fluoride eruit halen. Voor een halve eurocent per dag mag iedere dorpsbewoner 20 liter schoon en veilig drinkwater ophalen. Een bedrag dat de mensen graag betalen, omdat ze beseffen hoe belangrijk gezond water is. Met de eigen bijdrage kunnen de noodzakelijke chemicaliën betaald worden en het jaarlijkse onderhoud.

Nooit meer botafwijkingen dankzij gezond water

Met jouw donatie help je 1260 mensen. Samen kunnen we voorkomen dat er in de toekomst nog kinderen in dit dorp in India opgroeien met botafwijkingen. Wat een verbetering!