Ze wilde nog op eigen kracht het ziekenhuis halen, maar de 35-jarige Mala zakte vlak bij de Spoedeisende hulp in elkaar. De weeën waren niet meer te stoppen en dus beviel ze op de plek waar ze was gevallen. Haar dronken man liet haar hulpeloos achter…

Gelukkig hadden de verpleegkundigen van het Kurji Holy Family Hospital al van de bevalling gehoord. Zij kwamen aanrennen en brachten moeder en zoon naar de eerste hulp. Mala woont in India, in de miljoenenstad Patna. “Ze had Hepatitis B en bloedarmoede”, vertelt zuster Juliana D’Cunha. “Dit zien we veel bij arme mensen hier in de buurt. Ze krijgen te weinig gezonde voeding en de hygiëne laat te wensen over.”

Verouderd en te klein

Er was dit keer plek op de Spoedeisende hulp. Dat is niet altijd zo: er zijn maar een paar bedden in een veel te kleine ruimte, waardoor niemand privacy heeft. “Ons ziekenhuis is in 1958 gebouwd”, legt zuster Juliana uit. “Het is helemaal niet berekend op een grote toestroom van patiënten en de apparatuur is flink verouderd.

“We helpen iedereen. Ook wie arm is en geen zorg kan betalen.”

Goede zorg in dit ziekenhuis

Wonder boven wonder was Mala haar pasgeboren zoontje kerngezond. “Zelf was ze behoorlijk ziek, maar ontzettend dapper”, vertelt zuster Juliana. “We hebben geprobeerd haar man te vinden, maar die was spoorloos.” Na een paar dagen verzorging mocht Mala naar huis.

Goede en betaalbare zorg is voor arme mensen in India van levensbelang.  Daarom breidt het ziekenhuis in Patna haar Spoedeisende hulp uit. Ze bouwen met eigen geld een nieuwe en grotere afdeling. “We hebben alleen niet genoeg geld voor de inrichting”, legt zuster Juliana uit.

Hier is behoefte aan

Er is een grote behoefte aan bedden, hartmonitoren en andere medische apparatuur. In totaal is er 59.500 euro nodig. Help jij vrouwen als Mala met een gift voor de inrichting van de eerste hulp? Alvast heel hartelijk dank!

Project in het kort