Help deze Nigeriaanse kinderen met veilige en hygiënische toiletten

Chinwe (8) steekt in de klas haar vinger op. Ja hoor, ze mag van de juf. Even later loopt ze over het schoolplein naar de toiletten. De stank is zo erg dat ze er misselijk van wordt. Niks aanraken hoor, want ze wil geen levensgevaarlijke ziekte of weer wekenlang diarree. Liever was Chinwe doorgelopen naar het bosje achter de school, maar dat durft ze niet meer. Niet nadat haar beste vriendinnetje bijna overleed aan de beet van een gifslang.

Project in het kort

Chinwe zit op school in de armste wijk van Amawbia, een stadje op het Nigeriaanse platteland. Iedereen loopt er met een grote boog om de ‘toiletten’ heen. Directrice Gloria O’Okpeze van de Community Primary School: “In deze twee gaten in de grond moeten zeshonderd leerlingen en twintig docenten hun behoefte doen.”

“De kinderen gaan liever de bosjes in dan dat ze de toiletten gebruiken,” vertelt mevrouw O’Okpeze. “Maar behalve dat er slangen kunnen zitten, lopen ze ook op die plek een groot risico op diarree, tyfus, cholera of andere infecties.  Daar komt bij dat we op school geen schoon water hebben en onze handen niet kunnen wassen.” Kinderen op een schoolplein in Nigeria.

Schone toiletten voor kinderen zoals Chinwe

Een zorgelijke situatie, maar daar hopen we samen met jou verandering in te brengen. Uzo Klein Leugemors uit Arnhem, die zelf in Nigeria opgroeide, heeft namelijk samen met de lokale bevolking een prachtig plan ontwikkeld: schone toiletten voor Amawbia! “Ik ben gezegend met mooie kansen in mijn leven,” vertelt Uzo. “Dat wil ik voor méér kinderen in mijn geboorteland. Gezond zijn en naar school gaan vergroot je kansen om armoede te doorbreken.”

Drie kleine kinderen met groene shirtjes in Nigeria. Onder leiding van de Rural Women Foundation Nigeria hopen lokale bouwvakkers en vrijwilligers deze zomer een gebouw te plaatsen met tien toiletten en vier wasbakken. Daarnaast is een watertoren gepland met pompinstallatie op zonne-energie. Met drie aftappunten buiten de school kunnen dan maar liefst 10.000 omwonenden ook over schoon drinkwater beschikken!

Wilde Ganzen helpt graag dit project te realiseren. Met schoon water en goede hygiëne kunnen we diarree, cholera en tyfus uit Amawbia verdrijven en zorgen dat de kindersterfte afneemt. In totaal is er 48.000 euro nodig: zo’n 135 euro per schoolklas, of 25 euro per gezin. Daarmee kunnen we hen jarenlang van schoon water voorzien!

Help je deze kinderen en gezinnen met een gift voor schoon drinkwater en veilige, hygiënische toiletten? Alvast heel hartelijk dank!

Steun dit project

Home