In Kiang Central, een van de armste regio’s van Gambia, doen 80 nieuwe vrouwen mee met een tuinproject, zodat ze voedsel kunnen verbouwen voor hun gezin en met de verkoop van de oogst het onderwijs van hun kinderen kunnen betalen.

“Ik heb nooit in mijn leven zoveel geld in 6 maanden tijd verdiend!” De 39-jarige Jainaba Kolly is lid van een tuinproject in Kiang Central sinds de oprichting in 2007. In het groenteseizoen van het jaar 2016-2017 werkte ze heel hard. Dit heeft haar tot de meest succesvolle tuindeelneemster van Kiang Central gemaakt. Met het verdiende geld kon ze voor haar familie tweedehands kleren kopen, droeg ze bij aan een traditionele bruiloft (wat in de cultuur van haar stam zeer belangrijk is) en kocht ze een geit om zelf mee te gaan fokken. Verder kocht ze een nieuw bed, betaalde haar deel aan het schoolgeld van haar kinderen en kocht een tweedehands fiets voor haar zoon, die elke dag acht kilometer heen en terug naar school moest lopen. En toen had ze nóg wat geld over om te sparen.

Een tweede watersysteem

Dit tuinproject van de Kiang Central Gambia Holland Foundation heeft een oppervlakte van ruim 3 hectare en een watersysteem waar in het begin 120 vrouwen gebruik van maakten. Het aantal vrouwen dat in de tuin wilde werken om zo in hun levensonderhoud te voorzien was alleen vele malen groter. Voor deze vrouwen was geen plek en er was er onvoldoende water. Samen met Stichting-OOG wilden we daarom een tweede watersysteem opzetten en de tuin uitbreiden met 4,5 hectare, zodat in totaal 300 vrouwen net als Jainaba hun economische situatie flink kunnen verbeteren.

Midden in de coronacrisis

Toen dit project van start ging, brak net de coronapandemie uit. Daarom is niet alles gelukt. Gelukkig kon de tuin worden uitgebreid en is er een waterput gebouwd met zonnepanelen. Jammer genoeg konden niet alle waterreservoirs worden aangelegd. Ook was het in eerste instantie niet mogelijk om de nieuwe deelnemers te trainen in het aanleggen en onderhouden van hun tuin. Maar alle vrouwen kregen wel een plekje in de nieuwe tuin, waardoor dit belangrijke doel is behaald.

Project in het kort