De St. Dennis Vocational School in Oeganda geeft jongeren een vakopleiding waarmee ze goede kans maken een baan te vinden. De school barst uit zijn voegen en wil graag uitbreiden.

De stad Nkumba is een echte universiteitsstad. Veel jongeren willen hier graag studeren. Helaas is dat lang niet voor iedereen weggelegd. Studeren is duur en zonder werkervaring vinden jongeren moeilijk een baan. Vooral meisjes stoppen nu voortijdig met school, teleurgesteld in de kansen en mogelijkheden. Gevolg: veel drugsgebruik onder jongeren, criminaliteit en kindhuwelijken.

Praktijkonderwijs en werkervaring

Om deze neerwaartse spiraal tegen te gaan is de St. Dennis Vocational School opgezet. Deze vakschool richt zich op jongeren tussen de 12 en 35 jaar die vroegtijdig zijn gestopt met school of zelfs nooit naar school zijn geweest. Door het aanbieden van praktijkonderwijs en stageplaatsen maken zij jongeren enthousiast voor een leren van een vak en kunnen ze werkervaring opdoen.

Van metselaar tot kapper

Op dit moment biedt de school opleidingen aan van metselaar tot kledingontwerper en van elektricien tot kapper. Ze worden daarbij gesteund door Wagagai, de grootste stekkenkwekerij van Oeganda. Dit bedrijf is opgericht door de Nederlander Olav Boenders. Hij biedt jaarlijks stageplekken aan jongeren van de school. Het bedrijf haalt hier zelf geen voordeel uit, de jongeren des te meer.

85% vindt een baan

De school zelf wordt steeds populairder. Niet vreemd als je hoort dat 85% van alle oud-leerlingen na afstuderen een baan vindt. De school kan die grote toeloop niet meer aan en ook de voorzieningen zijn ontoereikend.

De wens: uitbreiden

Tijd voor actie dus! Samen met Dutch Fair Innovation Foundation steunen we de uitbreiding van de vakschool. Zo is de wens nieuwe klaslokalen te bouwen, opbergruimtes en kantoren. Straks kunnen er meer leerlingen komen studeren, wat weer zorgt voor extra inkomsten. Het streven is om over vijf jaar alle lopende kosten te dekken uit schoolgelden. De leerlingen zelf worden nauw betrokken bij de bouw. Zo kunnen ze gelijk ervaring opdoen als timmerman of elektricien.

Help je mee dit project van de grond te krijgen? Met jouw bijdrage komen deze jongeren straks sneller aan een baan en ziet hun toekomst er een stuk rooskleuriger uit.

Project in het kort