Stel je voor: je bent als jong meisje ongesteld en je zit in de klas. Maandverband kun je niet betalen, dus een stukje krant of wc-papier is het enige wat je hebt. Als je naar het toilet wilt, is er maar 1 toilet voor alle meisjes én jongens, zonder water en zeep… 

Project in het kort

Dit maken de meiden in het westen van Oeganda elke maand weer mee. Geen wonder dat ze dan onrustig in de klas zitten en vaak het liefst thuis blijven als ze ongesteld zijn. Ze lopen daardoor achterstand op en velen haken na een tijdje van school af. Om toch nog een redelijke toekomst op te kunnen bouwen, trouwen ze jong en krijgen vroeg kinderen. Een gemiste kans op zelfontplooiing en ontwikkeling!

Aparte toiletten met water

Zonta Kampala is een organisatie die de positie van vrouwen in Oeganda wil versterken. Samen met de Nederlandse stichting Power hebben ze twee basisscholen geselecteerd waar we aparte toiletten gaan bouwen voor meisjes, inclusief een watervoorziening.

400 meisjes krijgen Afripads. Dat is wasbaar maandverband, dat herbruikbaar is. In elk pakje zitten 8 exemplaren, voldoende voor een heel jaar. Daarnaast krijgen ze lessen en coaching in seksuele gezondheid en hygiëne, gegeven door vrouwen met speciale kennis van de problemen waar deze meisjes mee kampen.

Nu kunnen ze hun opleiding beter afmaken

Help je deze meiden, zodat ze zich niet meer hoeven te schamen op school, hun opleiding af kunnen maken en daardoor later meer kansen krijgen? Elke bijdrage is welkom!