In Bilbala in Ethiopië zijn ze dolblij met hun nieuwe ziekenhuis. De eerste kliniek in de geschiedenis van deze regio. En het is ook nog eens een kliniek die ze grotendeels zelf hebben gebouwd. Het ontbreekt alleen nog aan medicijnen.

In Nederland hebben we per 1000 inwoners ongeveer 3,7 artsen. In Ethiopië hebben ze per 1000 inwoners 0,1 arts. Een enorm verschil! En dat zie je vooral terug op het platteland. Daar is vaak in de wijde omgeving geen ziekenhuis, geen kliniek, geen huisartsenpost.

Op eigen initiatief gebouwd

Voor de bewoners in Bilbala en omgeving geldt hetzelfde. Ook daar was geen medische zorg beschikbaar, terwijl er wel meer dan 62.000 mensen wonen. Onacceptabel. Mensen in de regio hebben daarom het initiatief genomen om zelf een ziekenhuis te bouwen.

Toegankelijk voor iedereen

Ondanks dat er oorlog is geweest in de regio, is het inmiddels gelukt dit ziekenhuis te bouwen! Met steun van een ziekenhuis in een naburige regio (dat zwaar beschadigd is geraakt in de oorlog) is een kliniek gebouwd waar straks iedereen terecht kan. Ook als je geen geld hebt voor een behandeling, word je toch geholpen. De medische apparatuur is aangesloten en er is een ambulance aangeschaft.

Zonder medicijnen geen registratie

De kliniek is alleen nog niet open. Dat komt door het ontbreken van medicijnen. Daar heeft de kliniek geen geld meer voor. En zonder medicijnen wil de overheid de kliniek niet officieel registeren, waardoor overheidssubsidies nog niet beschikbaar worden gesteld.

Dit gaat levens redden

Als jij meehelpt om de eerste voorraad medicijnen aan te schaffen, kan deze mooie kliniek snel open en kunnen ze vervolgens grotendeels op eigen benen staan. Dat gaat zekers levens redden van met name moeders en kinderen in deze regio.

Help je mee? Maak dan vandaag nog een donatie aan ons over!

Project in het kort