De ergste crisis in Sri Lanka sinds 1948

Marit van Liere

Door Marit van Liere

Marit van Liere werkt als Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in kinderwelzijn. Ze gaat het liefst met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek om meer te horen over hun plannen en dromen.

Meer van Marit Marit van Liere

Het zal je niet ontgaan zijn. Sri Lanka bevindt zich in een enorme politieke, economische en maatschappelijke crisis. Het land beweegt zich hier al vele jaren lang naartoe. Tussen 1983 en 2009 woedde de dertigjarige burgeroorlog tussen de Tamils en Singalezen, waardoor vele mensen om het leven kwamen en de economische ontwikkeling van het land zwaar geremd werd.

Vervolgens zorgden de terreuraanslagen in 2019 op kerken en hotels (ook wel de Paasaanslagen genoemd) niet alleen voor vele doden en gewonden, maar ook voor een enorme daling in het aantal toeristen dat Sri Lanka in kwam. Met als gevolg: dalende inkomsten vanuit het toerisme, terwijl deze sector maar liefst een derde van de inkomsten van het land voor haar rekening neemt.

Alsof de situatie nog niet instabiel genoeg was, kwam de coronapandemie om de hoek kijken, gevolgd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor bleef het toerisme nog meer uit. Tel het falende politieke beleid van regering Rajapaksa en de torenhoge schulden daarbij op, en je begrijpt waarschijnlijk wel waarom Sri Lanka nu in de ergste crisis sinds de onafhankelijkheid van 1948 terecht is gekomen.

Waarom is Sri Lanka in een politieke en economische crisis terecht gekomen? 

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom zou Sri Lanka níet in een crisis zitten? We lichten hieronder de belangrijkste redenen voor de crisis toe.

Binnenlandse oorlog

De dertig jaar durende burgeroorlog heeft het land lange tijd instabiliteit gebracht, en daardoor geremd in de economische ontwikkeling. Sri Lanka stond dus al gauw 1-0 achter. Vervolgens leidden de terreuraanslagen in 2019 ertoe dat belangrijke miljarden aan inkomsten van toeristen uitbleven.

Politiek wanbeleid

Ondertussen ging het land gebukt onder torenhoge leningen en een buitenlandse schuld van 51 miljard dollar, onder leiding van de Rajapaksa-dynastie. Deze regering staat bekend om corruptie en nepotisme, en is zeker de laatste jaren steeds meer onder vuur komen te liggen. De Rajapaksa-regering heeft veel verkeerde beslissingen gemaakt, zoals het verbod op kunstmest, belastingverlagingen en het aanzetten van de geldpers. Daarnaast werd veel geleend geld gestoken in overbodige projecten als een nieuw vliegveld en een zakencentrum in Colombo. Dit soort keuzes hebben, samen met externe factoren, geleid tot de crisissituatie zoals deze nu is.

Na aanhoudende protesten vanuit het volk ontvluchtte president Gotabaya Rajapaksa afgelopen juli het land. Daarbij liet hij Sri Lanka achter in een vreselijke economische crisis met torenhoge inflatie en groeiende tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof.

Coronapandemie

Door corona daalde het aantal toeristen tot een absoluut dieptepunt, wat resulteerde in een dalende stroom aan inkomsten. En aangezien toerisme goed is voor een derde van de nationale inkomsten, kwam het land al gauw in een financieel tekort terecht.

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom zou Sri Lanka níet in een crisis zitten?

Leningen en schulden

Doordat er onder de Rajapaksa-regering veel geld is geleend, kampt het land met een schuld van 51 miljard dollar. Een immens hoog bedrag, dat het land met geen mogelijkheid terug kan betalen. Sri Lanka is hartstikke blut.

Oekraïne en Rusland 

Door alle onrust van de afgelopen jaren en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de economie van het land compleet ingestort. Russen en Oekraïners vormen namelijk de belangrijkste groep toeristen voor Sri Lanka. Daarnaast zijn voedsel en brandstof – net als in Nederland – ongekend duur geworden, en medicijnen zijn moeilijk te verkrijgen.

Onrust onder bevolking leidt tot noodtoestand

De nijpende voedseltekorten en stijgende brandstofprijzen zullen – hoe oneerlijk het ook is – vooral de allerarmsten treffen. Negen van de tien Sri Lankanen zijn namelijk afhankelijk van staatssteun, maar nu het land failliet is, kan het hen geen steun meer bieden. Dit leidt tot  een stijgend aantal ondervoede mensen en een groeiend risico op hongersnood.

In verschillende delen van het land is er geen elektriciteit meer en een hongersnood ligt op de loer. De Sri Lankanen moeten alles namelijk importeren uit het buitenland, maar de regering is simpelweg blut. Met een inflatie die inmiddels opgelopen is tot veertig procent, lijkt de situatie voor de 22 miljoen inwoners van Sri Lanka behoorlijk uitzichtloos.

Hoe moet het nu verder met Sri Lanka?

De grote vraag is: hoe komt Sri Lanka uit deze crisis? De nieuwe premier Wickremesinghe hoopt dat toeristen snel zullen terugkeren en dat de internationale gemeenschap bij zal springen met een financieel reddingspakket. Daarnaast zal het herstel van Sri Lanka voor het grootste deel afhangen van het binnenlandse beleid vanuit de nieuwe regering.

Sri Lanka heeft jouw hulp nodig

Zonder steun van buitenaf gaat de bevolking van Sri Lanka zwaar gebukt onder de groeiende economische – en voedselcrisis. Daarom zetten we ons met Wilde Ganzen in voor de Sri Lankaanse bevolking. Dit doen we door verschillende projecten te steunen, die de basisvoorzieningen verbeteren en de autonomie van inwoners vergroten. Met jouw steun kunnen we deze projecten helpen realiseren en voorkomen we dat situatie volledig uit de hand loopt.