Geen honger: een voorwaarde voor ontwikkeling

Voor ons is het zo normaal: drie keer per dag een gevarieerde maaltijd. Het geeft ons de kracht en de energie om naar school te gaan, te ondernemen en ons fit te voelen. Goed en gezond eten is daarom de sleutel tot vooruitgang. Door te focussen op duurzame voedselproductie, zorgen we voor fitte, ondernemende mensen en economische kansen.

Waar is er hongersnood in de wereld?

De aantallen liegen er niet om. In 2020 lijden er wereldwijd tussen de 720 en 811 miljoen mensen honger. De meeste mensen die te maken hebben met hongersnood wonen in Azië (418 miljoen), Afrika (282 miljoen) en Latijns-Amerika (60 miljoen). Daarnaast heeft bijna één op de drie mensen niet altijd toegang tot voedsel. Omgerekend is dat bijna 2,37 miljard mensen! Veel van deze mensen leven regelmatig in onzekerheid of er wel voldoende eten is.

De praktijk

Door honger kunnen mensen zich niet ontwikkelen zoals ze zouden willen, omdat zij vooral bezig zijn met de vraag waar de volgende maaltijd vandaan komt. Daar komt bij dat de kwaliteit van voedsel vaak tekort schiet. Dit zorgt bij veel mensen voor een gebrek aan voedingsstoffen.

De oplossing

Een volle maag is de motor van vooruitgang. Voedselzekerheid staat daarom aan de basis van duurzame armoedebestrijding. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de hoeveelheid voedsel, maar ook naar de kwaliteit. Door toegang tot gezond en betaalbaar voedsel, kunnen kinderen zich beter ontwikkelen.

Onze aanpak

Voedselzekerheid betekent zorgen voor een gezond dieet voor een groeiende wereldbevolking, op basis van duurzame voedselsystemen. Wij steunen organisaties die duurzame projecten opzetten om gezond voedsel te verbouwen. Denk aan een moestuin bij een school of de ontwikkeling van een moderne agrarische opleiding.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

We spreken van ondervoeding wanneer iemand minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven. Het lichaam heeft dan een tekort aan eiwitten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het belangrijkste gevolg van ondervoeding is gewichtsverlies en ziektes door verminderde weerstand. Voor kinderen zijn de gevolgen van ondervoeding vaak ernstiger. Bij hen kan het ook nog leiden tot een vertraagde groei en ontwikkeling. Ondervoeding is dus gevaarlijk.

Het wereldvoedselprobleem oplossen

Het oplossen van het voedselprobleem in de wereld is makkelijker gezegd dan gedaan. We staan met z’n allen de komende jaren voor een flinke uitdagingen. De verwachting is dat we in 2050 met maar liefst 10 miljard mensen op aarde zijn. Wilde Ganzen richt zich op kleinschalige, lokale oplossingen in de keten van voedselproductie. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe, duurzame landbouwtechnieken die gezond eten ook in afgelegen gebieden beschikbaar maakt.