Desmond Tutu’s idealen leven voort

Marten Groen

Door Marten Groen

Marten Groen is tekstschrijver bij Wilde Ganzen. Hij schrijft over onze projecten en programma’s en spreekt met aanpakkers.

Meer van Marten Marten Groen

Op 31 augustus 1988 wordt Zuid-Afrika opgeschrikt door een explosie in Johannesburg. Het doelwit: het hoofdkantoor van de Raad van Kerken. De daders: de politie, in opdracht van de overheid… 

De secretaris van de Raad van Kerken in die tijd was niemand minder dan Desmond Tutu. Hij overleed een paar dagen geleden, op 26 december. Zijn Raad van Kerken moest in 1988 het zwijgen worden opgelegd, want ze gaf steun aan anti-apartheidsgroeperingen. Als je erop terugkijkt is het eigenlijk bizar: een overheid die haar eigen burgers aanvalt. En dat terwijl Tutu en de Raad van Kerken geweldloos verzet predikten. Maar ja, onder de leiding van Desmond Tutu werden de kerken krachtige symbolen in de strijd tegen apartheid en racisme. En ze hadden een belangrijke rol te vervullen, want de overheid beweerde met de Bijbel in de hand dat God witte mensen op een hoger plan had geplaatst dan zwarte mensen. 

Desmond Tutu
Desmond Tutu riep in 1988 op om Nelson Mandela vrij te laten.

Strijd tegen apartheid

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat het Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden (IKOR) met de oprichting van Wilde Ganzen besloot om werk te maken van zijn maatschappelijke rol in de samenleving. Het is dan ook niet zo vreemd dat Wilde Ganzen vaak anti-apartheidsprojecten heeft gesteund.  

Een van de mensen met wie we in nauw contact stonden was Beyers Naudé, een witte Zuid-Afrikaanse predikant die zich tegen de apartheid had gekeerd. Hij was medeoprichter van het Christelijk Instituut, dat verzoening tot stand probeerde te brengen door middel van dialoog. Hij volgde later Desmond Tutu op als hoofd van de Raad van Kerken.  

Bomexplosie verwoest gebouw Raad van Kerken
Het zwaar beschadigde gebouw van de Raad van Kerken.

Persoonlijke bedankbrief

Wilde Ganzen steunde meerdere projecten van Naudé en Tutu. Na die explosie in 1988 hebben we dan ook geld ingezameld voor de herbouw van het pand. Als dank ontving Wilde Ganzen een persoonlijke brief van Desmond Tutu.  

Tutu werd jaren later co-stichter van The Elders, een raad van oud-wereldleiders met als doel om wereldwijde problemen op te lossen, waaronder armoede. Hij sprak zich uit over de politiek in Israël, was een vriend van de dalai lama en zette zich in voor homorechten. 

Op kleine schaal verder

Zijn strijd tegen onrecht, of het nou gaat om racisme, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, minderheden die onderdrukt worden of mensen die op wat voor manier dan ook achtergesteld worden, die strijd zet Wilde Ganzen graag voort. Wel op kleinere schaal natuurlijk, onze stem klinkt minder luid en de projecten die wij steunen zijn niet zo groot. Maar door samen te werken met lokale organisaties, door ze te helpen projecten op te zetten én door ze te trainen op te komen voor eigen rechten, kunnen we de idealen van Desmond Tutu, voort laten leven.