Fartun moest vluchten en runt nu een eigen kleermakerszaak 

Marten Groen

Door Marten Groen

Marten Groen is tekstschrijver bij Wilde Ganzen. Hij schrijft over onze projecten en programma’s en spreekt met aanpakkers.

Meer van Marten Marten Groen

De 43-jarige Fartun Yuusuf woont in vluchtelingenkamp Shabelle in Somalië. Zij is een van de miljoenen Somaliërs die gevlucht is voor het geweld in haar land. Want al bijna dertig jaar zijn er conflicten in dit Afrikaanse land en de laatste jaren zaait Al-Shabaab dood en verderf met terroristische aanslagen.  

Fartun woont met haar zeven kinderen in een kamp waar mensen onder slechte omstandigheden dicht op elkaar zitten. Dit zorgt voor ziektes als cholera en mazelen. Haar man overleed aan chronische astma, waardoor de opvoeding helemaal op haar schouders is komen te liggen. Zonder eigen huis en zonder werk, is ze afhankelijk van voedselpakketten die worden uitgedeeld door internationale hulporganisaties. Soms gaan er dagen voorbij voordat ze haar kinderen weer genoeg te eten kan geven.  

Fartun Yuusuf aan het werk in eigen zaak
Fartun Yuusuf aan het werk in haar eigen zaak

Vakonderwijs voor vluchtelingen
Maar Fartun is geen vrouw die bij de pakken neer zit. Ze melde zich aan voor een opleiding tot kledingmaker, opgezet door Stichting Kaalo Nederland Garowe en gesteund door Wilde Ganzen. Doel van dit project is om de economische positie van vrouwen in vluchtelingenkampen in Somalië te verbeteren door ze beroepsopleidingen te geven. Fartun leerde hoe ze de kleding moest ontwerpen, opmeten en maken. En dat in allerlei verschillende stijlen. Na maanden van training, kreeg ze het vak onder de knie.  

Steun voor opzetten eigen onderneming
Het mooie van dit project is dat alle lessen plaatsvonden op een informele locatie in het kamp. Er hoefde niet eerst een school gebouwd te worden. En vrouwen als Fartun leren er niet alleen maar een vak: ze worden ook gestimuleerd om zelf te ondernemen. Ze kreeg een naaimachine en leende geld van een vriend om haar eigen kleermakerszaak te beginnen. In het begin was het niet makkelijk. Ze had maar weinig klanten en verdiende weinig. Maar ze zette door en toen mensen eenmaal zagen hoe goed ze was, begon haar business te lopen. Steeds meer klanten wisten de weg naar haar winkel te vinden.  

De vakopleiding van Stichting Kaalo Nederland Garowe zorgde ervoor dat Fartun haar kinderen tegenwoordig elke dag eten kan geven én dat ze hun schoolgeld kan betalen. Ze vertelde ons dat ze nooit had durven dromen van het opzetten van een eigen bedrijf, omdat ze geen verstand had van ondernemen en geen middelen had om een winkel op te zetten. Wat voor haar onmogelijk leek, is nu waarheid geworden.  

Officieel erkend door de overheid
Fartun is een van de vele vrouwen die dankzij dit project een opleiding konden volgen. Van de overheid krijgen ze een certificaat, waardoor hun opleiding ook officieel erkend is. En dat is belangrijk, want de werkeloosheid in dit gebied is ontzettend hoog. Door vakopleidingen te geven die aansluiten bij de vraag in het vluchtelingenkamp en de regio, krijgen vrouwen als Fartun een beter leven en worden ze een voorbeeld voor andere vrouwen en meisjes in het kamp.