Geen weeshuis, maar wat dan wel?

Marit van Liere

Door Marit van Liere

Marit van Liere werkt als Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en is gespecialiseerd in kinderwelzijn. Ze gaat het liefst met particuliere initiatieven en hun partners in gesprek om meer te horen over hun plannen en dromen.

Meer van Marit Marit van Liere

Ik denk dat iedereen het met me eens zal zijn als ik zeg dat ieder kind het verdient om in een liefdevol gezin op te groeien. Toch wonen zes miljoen kinderen wereldwijd nog in een kindertehuis.

Kindertehuizen zijn een eeuwenoude traditie die voornamelijk in Azië, Afrika en Latijns-Amerika in stand gehouden wordt. Niet omdat dit de beste vorm is voor de zorg van kinderen, maar onder andere omdat buitenlandse financiering kindertehuizen faciliteert. Wilde Ganzen financierde projecten ten behoeve van weeshuizen tot een aantal jaar geleden ook. Totdat er steeds meer bekend werd gemaakt over de schadelijkheid van opgroeien in een weeshuis.

"Maar liefst 80 procent van de kinderen die opgroeien in weeshuizen, heeft nog een of twee levende ouders."

Kun je je er iets bij voorstellen? Opgroeien op een plek waar je moet knokken voor een beetje aandacht? Waar je met wel 50 kinderen aan tafel zit te eten? Waar je niet met zakgeld leert omgaan en geen knuffel krijgt als je niet lekker in je vel zit? Een plek die je moet verlaten als je 18 jaar bent, maar waar je niet wordt voorbereid op zelfstandigheid en geen gezin of gemeenschap waar je op kunt terugvallen als je het nodig hebt.

Opgroeien in een weeshuis is schadelijk

In de afgelopen 65 jaar hebben honderden onderzoeken in 60 landen over de hele wereld laten zien dat opgroeien in een weeshuis niet goed is voor de gezondheid en psychische, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. De gevolgen hiervan blijven voelbaar als de kinderen volwassen zijn. Ze missen sociale, praktische en financiële vaardigheden om het leven in de maatschappij aan te kunnen. Daarbij: maar liefst 80 procent van de kinderen die opgroeien in weeshuizen, heeft nog een of twee levende ouders.

"Kindertehuizen worden niet in stand gehouden omdat dit de beste vorm is voor de zorg van kinderen, maar omdat "buitenlandse financiering kindertehuizen stimuleert."

Het grootste probleem is dus niet dat kinderen wees zijn, maar dat families te arm zijn om voor hun kinderen te zorgen. Waarom worden er dan nog steeds weeshuizen bijgebouwd, in plaats van het echte probleem op te lossen? Laten we in plaats van het financieren van weeshuizen, armoede bestrijden!

Hulp bij een alternatief

Maak jij deel uit van een particulier initiatief wat een weeshuis ondersteunt? Of staat dit op de planning? Twijfel je of jullie wel de goede keuze maken door een weeshuis te (gaan) ondersteunen? Dan ben je bij Wilde Ganzen aan het goede adres. Ik ga graag met jullie en jullie buitenlandse partners in gesprek! Misschien dat het terugplaatsen van kinderen bij hun ouders, familie of een omschakeling naar pleegzorg onmogelijk lijkt. Maar er zijn genoeg mooie voorbeelden die het tegendeel bewijzen en die deel ik graag.

Mail me om eens te sparren!

P.S. Harry Potter is misschien niet het beste voorbeeld van een jongen die opgroeide in een liefdevol gezin, maar J.K. Rowling weet het probleem van kindertehuizen fantastisch samen te vatten in deze mooie en korte video: