fabio quireli

Chief Dadá: beschermer van de Amazone

In het hart van het Amazonegebied strijdt Chief Dadá, een inheemse leider, tegen illegale houtkap en landroof. En dat is niet zonder risico's.

Fotocredit: Treesistance / Fabio Quireli en Cosmo Roncón Jr from Curupira

Zijn huis werd in brand gestoken, hij werd gemarteld en zijn naam staat op een zwarte lijst. Toch blijft Chief Dadá zich onvermoeibaar inzetten voor het voortbestaan van het regenwoud.

Het gaat over landrechten, natuurvernietiging, georganiseerde misdaad en de vraag: wie heeft het recht om het woud te beschermen?

In de Braziliaanse deelstaat Pará is ongeveer 90 procent van de ontbossing illegaal. Voor Chief Dadá, die woont in Santarém in de Braziliaanse deelstaat Pará, is het woud geen economische hulpbron, maar een levend wezen. Hij beschouwt het als een moeder die zijn gemeenschap voedt, geneest en beschermt.

“Als ik omkom voor het oerwoud, sterf ik gelukkig,” zegt hij in een interview met Vrij Nederland . Ooit gaf hij les als docent, maar hij besloot zijn carrière op te geven om zich volledig te wijden aan de bescherming van het bos. Zijn beloning? Niet langer geld, maar schone lucht, water en vruchten uit het woud.

Houtkap opsporen met GPS-camera’s

Samen met de Nederlandse criminoloog Tim Boekhout van Solinge richtte Dadá een team van Forest Guardians op: lokale boswachters die hun eigen gebied beschermen tegen indringers. Ze doen dat via Treesistance, een internationale organisatie die inheemse gemeenschappen ondersteunt met training, technologie en juridische slagkracht om hun leefgebied effectief te verdedigen.

Een jongen houdt een camera omhoog in het Amazonegebied.Dankzij een samenwerking met het Braziliaanse Openbaar Ministerie gebruiken de Forest Guardians nu GPS-camera’s om illegale houtkap te documenteren. Volgens Boekhout van Solinge is dat essentieel: milieupolitie krijgt vaak foto’s zonder coördinaten, waardoor ze niet kunnen optreden. GPS-beelden maken het mogelijk om op precies de juiste plek in te grijpen en bedrijven op heterdaad te betrappen (Vrij Nederland, 2023).

In het Maró-gebied – 42.000 hectare regenwoud – is de illegale houtkap inmiddels bijna helemaal gestopt.

Hoe Wilde Ganzen bijdraagt

Wilde Ganzen steunt al jaren het werk van Treesistance. Inmiddels zijn er 11 inheemse boswachtersteams actief, goed voor de bescherming van meer dan 500.000 hectare regenwoud.

Met extra steun kunnen in 2025 nieuwe teams worden opgericht in onder andere het Andirá-Marau gebied (789.000 hectare), worden er brandpreventietrainingen gegeven en krijgen inheemse leiders zoals Dadá de kans om hun stem te laten horen op internationale fora zoals de VN-klimaatconferentie COP 30 in Belém.

De uitvoering ligt in handen van de inheemse organisatie CITA, met Chief Dadá als coördinator. Zo blijft de regie lokaal – precies zoals Wilde Ganzen werkt: met vertrouwen in de kracht van mensen ter plekke.

Help jij de inheemse bevolking ook in de strijd tegen ontbossing?

Ja, ik steun de beschermers van de Amazone

De bewoners van het Amazonegebied verdedigen hun regenwoud tegen houtkap, brandstichting en landroof. Met een goede uitrusting en moderne technologie kunnen zij het bos veilig houden. Doneer nu.

Stap 1 van 3

Ik doneer eenmalig...

* Verplichte velden

Aanhef

Wanneer je hier je telefoonnummer achterlaat kunnen we telefonisch contact met je opnemen over onze projecten en hoe je verder kunt bijdragen.

* Verplichte velden

Betaalwijze