Totaal geïsoleerd leven verschillende bevolkingsgroepen in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea. Ze lijken wel vergeten. Zonder schoon drinkwater, zonder huisarts en zonder hulp van de overheid. Jij kan meehelpen het leven voor 1.300 mensen mooier en menswaardiger te maken.

Na uren varen langs uitgestrekte moerasvelden en door bossen waar geen einde aan lijkt te komen, kom je bij het dorp Kapuna. Midden in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea staan hier een ziekenhuis en een school. Het zijn de enige faciliteiten in de wijde omtrek.

Bekijk de video

Door de armoede komt er veel geweld en misbruik voor

Doordat elk dorpje zo geïsoleerd ligt, is Papoea-Nieuw-Guinea een ontzettend divers land. Er wonen wel duizend verschillende etnische groepen, ieder met een eigen cultuur en taal. Ondanks dat de bewoners erg vriendelijk en gastvrij zijn, heerst er een uitzichtloosheid. Door de armoede komt er veel geweld en misbruik voor. “Maar liefst 90 procent van alle vrouwen en 60 procent van alle meisjes onder de vijftien jaar is verkracht”, vertelt Wijnand Mulder. Hij woonde ruim vijf jaar in Kapuna met zijn vrouw en kinderen. “Er wordt veel alcohol gedronken en de gezondheidszorg is er minimaal.

Door vervuild drinkwater zijn mensen vaak ziek. De overheid bemoeit zich nauwelijks met deze regio en controleert bijvoorbeeld ook niet of docenten wel echt lesgeven, waardoor onderwijs erbarmelijk is.”

Bouwen aan een betere toekomst

Juist voor deze vergeten groep mensen aan het einde de wereld, is dit project bedoeld. Met goede gezondheidszorg, schoon drinkwater en onderwijs wil de lokale organisatie het leven van duizenden mensen in de regio te verbeteren.

Hulp is echt heel hard nodig, want er is een tekort aan zowat alles. Zo heeft het ziekenhuis te weinig personeel, omdat er te weinig huizen zijn voor de verplegers om in te wonen. Veel kinderen kunnen na de basisschool niet verder leren. De dichtstbijzijnde middelbare school is 200 kilometer verderop. En in de dorpen blijven mensen ziek worden door een gebrek aan schoon drinkwater en toiletten.

Samen met jou willen we deze problemen aanpakken. Door woningen te bouwen voor zorgpersoneel en een middelbare school voor de jongeren. Ook willen we in tien dorpen een start maken met het verbeteren van de hygiëne door de aanleg van watertanks en wc’s.

 

Ja, ik wil meehelpen

 

Steun dit project

Met deze brede aanpak kunnen we het onderwijs en gezondheidszorg voor 1.300 mensen in dit afgelegen gebied verbeteren en ziektes als cholera terugdringen. Voor een regio waar zo weinig hulp is, betekent dit ontzettend veel. Doe je mee? Elk bedrag is welkom!

Wat is er nodig?

  • 2 klaslokalen
  • 2 woningen voor zorgpersoneel
  • 10 watertanks en toiletten

Dit gaat zorgen voor:

  • Vervolgonderwijs
  • Extra verpleegkundigen
  • Schoon drinkwater en minder ziektes

Jochebed Bubura

Aanpakker van dit project

“De mensen hier leven erg eenvoudig”, vertelt Jochebed Bubura. Zij woont al haar hele leven in Kapuna en is lerares op de basisschool in het dorp. “De ouders jagen en vissen in het bos, ze bouwen zelf hun huizen en kano’s en zorgen voor de kinderen.” Scholen zijn er nauwelijks. Voor onderwijs moeten kinderen lange afstanden lopen of varen per boot. “Daardoor beginnen ze vaak erg laat met school”, legt Jochebed uit. “Thuis hebben ze veel taken, ze moeten hun ouders helpen om te overleven. Veel jongeren stoppen dan ook vroeg met leren, trouwen jong en treden in de voetsporen van hun ouders.” Vooruitgang is er dus nauwelijks. “Bij ons worden kinderen die niet kunnen lezen en schrijven een klas lager gezet, in plaats van dat ze automatisch doorstromen. Het niveau van onderwijs is hier hoog, waardoor kinderen veel meer leren.”

Het opleidingsniveau van de inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea is (te) laag. 70% van de bevolking is ongeletterd. De dichtstbijzijnde middelbare school van het dorp Kapuna is 200 kilometer verderop. In de dorpen in het oerwoud blijven mensen ziek worden door een gebrek aan schoon drinkwater en toiletten. En het ziekenhuis in Kapuna kunnen ze geen nieuwe verpleegkundigen aantrekken, omdat er geen woningen voor ze zijn. Met een breed plan worden deze problemen aangepakt.

Met de bouw van twee klaslokalen en twee woningen voor zorgpersoneel wil de lokale organisatie GCS investeren in het onderwijs en de zorg. Door het aantrekken van personeel uit Papoea-Nieuw-Guinea zelf is het doel om minder afhankelijk te worden van buitenlandse expertise in het ziekenhuis. Tevens is er aandacht voor water en sanitair. Met de bouw van watertanks en toiletten verbetert de hygiëne van de bewoners en daarmee de algehele gezondheid.

In Kapuna, een dorp in de West Gulf provincie in Papoea-Nieuw-Guinea.

Dit project wordt uitgevoerd door Gulf Christian Services. Deze organisatie zet zich in voor verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs in de regio van Kapuna. De organisatie runt twee ziekenhuizen, een basisschool en voert diverse ontwikkelingsprojecten uit voor de bevolking in deze regio.

Dit project wordt vanuit Nederland ondersteund door stichting Khuska. Deze organisatie wil op lokaal niveau de gezondheidszorg en educatie in ontwikkelingslanden verbeteren.

De totale kosten van dit project zijn 124.740 euro. Voor dit bedrag worden twee klaslokalen gebouwd, twee woningen voor zorgpersoneel en tien watertanks plus tien composttoiletten.

In totaal profiteren ongeveer 1.300 mensen van de verschillende projectonderdelen.

Het is de bedoeling dat dit project halverwege 2023 is afgerond.

Bijna alle kosten worden betaald door stichting Khuska en Wilde Ganzen. Dorpsbewoners die een watertank en toilet krijgen, wordt gevraagd om 10% bij te dragen aan de bouwkosten. Bijna alle werkzaamheden worden door arbeiders uit de regio uitgevoerd. De lokale organisatie GCS leidt mensen op tot timmerman, elektricien of loodgieter.