Het is half vijf in de ochtend en Isabel Gómez Sánchez start met het bereiden van het ontbijt, dat bestaat uit bonen en rijst. Dit gerecht wordt later op de dag nog tweemaal geserveerd, soms met wat kaas, soms met een ei, en altijd met een tortilla.

Om te koken heeft ze vuur nodig, daarvoor sprokkelt ze hout. Dan maakt ze haar kinderen wakker. Haar zoon is 25, verstandelijk beperkt en amper aanspreekbaar. Hij vergt veel van haar. Isabel is rond de 50 jaar en koffieboerin in Nicaragua.

Deze maanden heeft ze het iets rustiger, want de oogst is in februari afgerond. Toen moest er hard gewerkt worden: zes dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dit jaar was de oogst gelukkig beter dan voorgaande jaren. Toen hadden haar koffieplanten last van ‘roya’, oftewel koffieroest. Dit is een schimmel die de plant aantast en de onrijpe bessen laat verdrogen. De halve oogst ging er door verloren.

Koffieboerin Isabel Gómez Sánchez met haar kleindochter
Isabel Gómez Sánchez met haar kleindochter

Gelijk resultaat

Samen met de coöperatie van koffieboeren trok ze aan de bel: er moesten nieuwe koffieplanten komen en daar was geen geld voor. Gelukkig schoot de Unie van Landbouw- en Veeteeltcoöperaties in haar regio te hulp en samen met Stedenband Tilburg-Matagalpa en Wilde Ganzen kwam de financiering voor dit project rond. Isabel en haar collega-boeren kregen een krediet voor nieuwe koffieplanten. Ook kregen ze les om de grond beter te kunnen bewerken en leerde Isabel over irrigatie en natuurbescherming. En het mooie is: ze zag gelijk resultaat. De oogst was beter dan vorig jaar en haar koffie kreeg het Fairtrade label en het Rainforest Alliance keurmerk.

Krediet terugbetalen

In de middag gaat Isabel vaak naar het koffiehuis, een gezamenlijk project van de vrouwen in hun dorp. Hier verkopen ze hun eigen koffie en delen ze de opbrengsten. Ook worden er regelmatig trainingen georganiseerd over financiën en innovatie. Maar vooral leert ze er haar mannetje te staan tegenover de macho koffieboeren, belangrijk in een land waar geweld tegen vrouwen nog veel voorkomt. Koffieboerin Isabel hoopt dat de oogst volgend jaar nog beter wordt dan afgelopen seizoen én dat de koffieprijs wat gaat stijgen. Dan kan ze over drie jaar dat krediet makkelijk terugbetalen.