Deze fiets redt levens: toegang tot zorg voor 1,25 miljoen mensen

19 mei 2016

In Kenia rijden op dit moment zo’n 1000 gezondheidswerkers rond. Op een fiets. Die fiets is een uiterst betrouwbaar vervoermiddel waarmee je op allerlei afgelegen plekken kunt komen. Ook op die plekken waar gebrek is aan goede gezondheidszorg.

????????????????????????????????????

Het project ‘Deze fiets redt levens’ startte in 2015 en boekt nu al goede resultaten. Er zijn gezondheidswerkers getraind die meteen aan het werk konden. Ook zijn er spaargroepen opgericht om aanbetalingen voor de fiets te kunnen doen.

De gezondheidswerkers geven gratis zorg aan hun patiënten. Het aantal huisbezoeken dat ze per fiets afleggen is nu al verdubbeld. Gezondheidswerker Eunice Ambala:

‘Fietsend zorg brengen is veel sneller en simpeler in vergelijking tot lopen. Ik kan veel meer patiënten bezoeken per dag Bovendien wordt de fiets gezien als een professionalisering van mijn werk.’

Het project is innovatief èn duurzaam. Gezondheidswerkers kunnen namelijk ook een eigen inkomen verwerven door producten die de gezondheid verbeteren en het leven veraangenamen te verkopen. Denk aan muskietennetten, waterfilters, maar ook aan maandverband, luiers en energiezuinige kookstelletjes. Normaliter zijn deze producten veel te duur om te kopen in deze afgelegen gebieden, maar dit project zorgt ervoor dat ze tegen dezelfde prijs als in de stad worden aangeboden. Zo kunnen meer mensen de producten betalen en dat bevordert de verkoop.

Het project ‘Deze fiets redt levens’ ging afgelopen jaar van start. Eind 2016 zullen er 2.500 gezondheidswerkers rondfietsen die samen 1,25 miljoen mensen van goede zorg voorzien.

Wilde Ganzen realiseert dit project samen met CooP-Africa. Het project is mede mogelijk gemaakt door een  extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.