Sarah Anyika
Sarah Anyika werft zelf donaties voor haar projecten

Dit is Sarah Anyika. Sarah is 21 jaar en groeide op als wees in het westen van Kenia. Dankzij de steun van een Keniaanse maatschappelijke organisatie kon ze toch naar school en volgde ze zelfs hoger onderwijs. Om andere kinderen uit haar buurt dezelfde kansen te geven, kwam ze zélf in actie met Pads for Girls.

Sarah zet zich in als fondsenwerver voor stichting Dhamira Moja in haar thuisstad Busia in West-Kenia. Ze haalt geld op in de gemeenschap om zo kleine projecten te kunnen financieren. Ze leerde de fijne kneepjes van het vak door een training van de Change the Game Academy. Deze trainingen zijn een initiatief van Wilde Ganzen en zijn er op gericht om aanpakkers te leren hoe ze zelf een project kunnen opzetten om armoede te bestrijden. Voor en door de lokale bevolking dus.

Het ophalen van geld is hierbij de grootste uitdaging. Door een opbloeiende economie is er lokaal steeds meer geld beschikbaar voor goede doelen. Maar ja, hoe krijg je dat geld op de goede plek? Door informatie over haar werk te delen op Facebook en WhatsApp brengt Sarah mensen in contact met het werk van Dhamira Moja en haalt ze geld op voor de projecten.

Ook het armere deel van de gemeenschap dat nog niet profiteert van de economische groei heeft geld dat gebruikt kan worden voor sociale verandering. “De training over lokale fondsenwerving van Wilde Ganzen was een zegen voor mij,” zegt Sarah. “Door de training heb ik vaardigheden gekregen waarmee ik echt verschil kan maken in de levens van mensen.”

De training over lokale fondsenwerving van Wilde Ganzen was een zegen voor mij. Door de training heb ik vaardigheden gekregen waarmee ik echt verschil kan maken in de levens van mensen.

— Sarah Anyika
Sarah Anyika heeft succes met haar Pads for Girls project
Pads for Girls is een succes!

Tijdens de training ontwikkelde Sarah een plan om geld te werven voor gratis maandverband. Normaal is maandverband voor velen te duur, waardoor veel meisjes liever thuis blijven als ze ongesteld zijn en belangrijke lessen op school missen. Dit zorgt voor een achterstand die op latere leeftijd nog moeilijk goed te maken is. Met gratis pads kunnen deze meisjes toch mee blijven doen.

Sarah had alleen wel een probleem: op menstruatie rust een flink taboe in Kenia. Er wordt niet of nauwelijks over gesproken in de gemeenschap. Dat maakt het moeilijk om geld te werven voor een praktische oplossing. Maar ze was vastbesloten om haar project tot een succes te maken. Ze organiseerde verschillende activiteiten zoals het verkopen van loterij tickets en radiouitzendingen. Zo haalde ze met een investering van $678,- maar liefst $4.000,- op in zes maanden tijd.

Pads for Girls

Stap voor stap breidt Sarah haar werkzaamheden uit. Inmiddels zet ze zich ook in om scholieren beter te informeren over soa’s en het gebruik van anticonceptiemiddelen. Ze haalt nu geld op voor condooms en workshopmateriaal. In de toekomst wil ze aan de slag gaan om criminaliteit, prostitutie en het vele geweld in de samenleving aan te pakken. Dankzij haar succes staat ze in de buurt nu al bekend als ‘Madam Pads’. Een goede start dus!