“Een goed functionerende kraamkliniek bouwen in Tanzania. Zo’n resultaat behaal je niet alleen. Dat is de kracht van samenwerking: lokaal én Nederlands initiatief, plus de kennis en steun van Wilde Ganzen,” zegt Yvonne Geerdink van Stichting Vrienden van Turiani, een van de vele Particuliere Initiatieven waarmee Wilde Ganzen samenwerkt.

Yvonne Geerdink
Yvonne Geerdink (rechts).

Trots zijn ze, de verloskundigen en gynaecologen in het Turiani ziekenhuis. En de Nederlandse Stichting Vrienden van Turiani ook. Samen hebben ze keihard gewerkt aan de nieuwe afdeling, die begin 2015 open ging.

“Succes heeft vele eigenaren, en dat is voelbaar als je rondloopt in het ziekenhuis”, vertelt Yvonne Geerdink van de stichting enthousiast. “De medewerkers zijn ontzettend blij met hun nieuwe afdeling en delen dat continu met elkaar. En met ons. De eerste week ontving ik voortdurend WhatsAppjes hoeveel baby’s er waren geboren.

Doordat er betere faciliteiten zijn, kan het personeel adequater handelen. Dat maakt hun werk dankbaar en veel bevredigender. Daarnaast is de hygiëne enorm verbeterd, waardoor het aantal infecties is gedaald. Door deze verbeteringen kunnen artsen en verpleegkundigen tevens op een professionelere manier worden opgeleid. Daar profiteren alle 400.000 bewoners van het district Mvomero van, en met name de moeders en kinderen”, aldus Yvonne.

Succes heeft vele eigenaren, en dat is voelbaar als je rondloopt in het ziekenhuis.

— Yvonne Geerdink

Samen inzamelen voor Tanzania

“De steun en betrokkenheid bij dit project was geweldig. Nederlandse verloskundigenpraktijken stelden verlosbedden beschikbaar en ziekenhuizen OK-tafels, bedden en materialen zoals een echoapparaat en een doppler om de hartslag van moeder en kind te controleren. Anderen doneerden geld, waarmee de bouw is betaald. Sinds de opening zijn er al heel veel gezonde baby’s op de wereld gezet!”

Wilde Ganzen gaf financiële steun maar ook kennis en kunde om dit project tot een goed einde te brengen. Wilde Ganzen gelooft dat kleinschalige, concrete projecten het verschil maken in de levens van mensen in armoede. Daarom steunt Wilde Ganzen duurzame ontwikkelingsprojecten zoals deze; opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking. Dát is de manier van armoedebestrijding van Wilde Ganzen.