Terwijl sommigen het gevoel hebben dat officiële cijfers over het coronavirus in Zambia niet kloppen, is wel duidelijk dat het aantal patiënten toeneemt. Net als de maatregelen.

In Zambia is het moeilijk om thuis te blijven. De meeste Zambianen leven van dag tot dag en dat betekent dat wat de mensen vandaag verdienen ook vandaag uitgegeven wordt om van te leven. Er zijn vaak geen reserves die aangesproken kunnen worden. De consequentie van thuisblijven is dus een dag niet eten. Niemand kan voorspellen hoe het coronavirus zich hier zal gaan verspreiden.

Een vrouw in Zambia met een fles vloeibare handzeep.
Was je handen met zeep!

Telefonisch verkeer tussen Zambia en Nederland verloopt moeizaam, organisaties waar wij mee samenwerken krijgen vaak geen gehoor. Winkels voor essentiële goederen zijn open, conferenties, trouwerijen, begrafenissen zijn toegestaan als er minder dan vijftig personen aanwezig zijn. Bars, nachtclubs en bioscopen zijn dicht en restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden leveren.

Informatie over het virus krijgen de Zambianen van de overheid via sms. Zo krijgen mensen meldingen dat ze hun handen moeten wassen en afstand moeten bewaren. In de stad Chipata met bijna een half miljoen inwoners mogen straatverkopers hun werk niet meer doen. Een bijkomend probleem voor de inwoners is daarnaast dat in de stad iedere dag de elektriciteit een paar uur afgesloten wordt. Daardoor werken waterpompen en generatoren niet meer, met als gevolg dat mensen vaak geen stromend water hebben om hun handen te wassen.

Eenvoudige oplossing voor handenwassen

Een man maakt handmatig zeep in de strijd tegen Corona.
De zeep wordt handmatig gemaakt.

In Zambia halen de meeste mensen hun boodschappen op de markt. Daar is het druk, er wordt alleen met cash geld betaald en afstand houden is moeilijk. Veel markten hebben geen of onvoldoende faciliteiten om je handen te wassen. De Jacana Foundation heeft daarom een fantastische oplossing bedacht.

Zij hebben veertig kleine zeeppompen gemaakt. Lokale lassers hebben de apparaten gemaakt van plastic emmers en een metalen frame. Alle emmers hebben een kraantje en een sticker waarop staat hoe je het beste je handen kunt wassen. Er wordt ook meteen reclame gemaakt voor betaalbare wateroplossingen.

De pompen zijn naar markten en ziekenhuizen gegaan waar veel mensen iedere dag bij elkaar komen en waar de kans op besmetting het grootst is. Vloeibare handzeep is duur in Zambia, daarom heeft Jacana zelf extra handzeep gemaakt en meegeleverd.

Een geweldig initiatief!