Paul Akkerman ontwierp samen met mensen in Guinee-Bissau de calabash watertank en kwam tijdens de coronacrisis met de baby calabash. “Het is een duurzaam alternatief voor plastic watertanks, betaalbaar en gemakkelijk lokaal te bouwen.”

Over ter wereld zijn er nog steeds vele families die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. “Vaak zijn het de vrouwen die urenlang moeten lopen om water te halen. Zwaar en langdurig werk, dat ze beperkt in hun ontwikkeling”, vertelt Paul. Zelf woonde en werkte hij jarenlang in een dorp in Guinee-Bissau. Voor de dorpsmoeders, boerinnen en hun kinderen ontwikkelde hij samen met lokale metselaars de Calabash Cisterne voor het opslaan van regenwater. “We wilden een betaalbare opslag bouwen van lokale materialen die door metselaars uit de buurt gebouwd kan worden. De zonen van de dorpsmoeders hebben we getraind en opgeleid tot gemotiveerde bouwers.”

De calabash wordt gemaakt van cement, kippengaas en staaldraad, materiaal dat overal te koop is.

Zij hebben inmiddels duizenden van deze zogenoemde cisternen gebouwd in afgelegen dorpen. Je komt ze verspreid in veel Afrikaanse landen tegen, maar ook in Panama, Mexico en Brazilië.  “De ronde vorm lijkt op een waterdruppel”, legt Paul uit. “De calabash wordt gemaakt van cement, kippengaas en staaldraad, materiaal dat overal te koop is. Cement is goed om water in op te slaan, lekkages zijn makkelijk te repareren.”

Eenmaal gebouwd, wordt de tank aangesloten op de watergoot van het dak. Het regenwater wordt zo nodig via een filter in de calabash opgeslagen. “Ideaal voor het regenseizoen. Dan vult de tank zich en tijdens het droge seizoen kun je via het kraantje aan de zijkant gemakkelijk elke dag koel water tappen. Een veilige en gemakkelijke watervoorziening.”

Corona en de baby calabash

Toen de coronacrisis in maart uitbrak zat Paul in Kenia. Hij zag hoe moeilijk het is om je handen te kunnen wassen als er geen waterleidingen met kraantjes in de buurt zijn. “Twee jaar terug hadden we al een kleine watertank ontwikkeld voor 90 liter”, legt hij uit. “Ideaal voor het wassen van je handen.” Door de coronacrisis krijgen mensen in Afrika dagelijks voorlichting over het belang van handenwassen. Daardoor nam de vraag naar watertanks enorm toe. “Voordat er een lockdown in Kenia van kracht ging, ben ik teruggevlogen naar Nederland en heb ik samen met metselaar Eerhard Mensink van stichting Ghana over de IJssel een handleiding geschreven waarmee je zelf zo’n baby calabash kan maken.” Voor deze cisterne heb je veertig kilo cement nodig en vijf meter staaldraad en je maakt hem in een paar uur, gedurende drie dagen.

De baby calabash is duurzaam en gaat wel vijftig jaar mee

“Plastic watertanks zijn goedkoper en lichter”, geeft Paul toe. “Maar plastic moet worden geïmporteerd en goedkope tanks kunnen door zonlicht gaan barsten. Dan heb je er niks meer aan en zit je met het afval. De baby calabash is duurzaam en gaat wel vijftig jaar mee.” In Guinee-Bissau en Kenia staan nu honderden tanks in ziekenhuizen, apotheken en op markten. “Mensen maken er soms hele kunstwerken van, prachtig om te zien. En ik hoor ook dat er boeren zijn die al een grote calabash hebben en zo’n kleintje bouwen om in huis toegang te hebben tot water.”

Handleidingen in verschillende talen

Geld verdienen aan de calabash is het laatste waar Paul aan denkt. “Iedereen kan de cisternen zelf maken. De handleidingen staan op onze site in verschillende talen. De kostprijs voor een grote calabash van 5.000 liter is ongeveer 250 euro. Daar komt nog tien procent bij voor de goten en de regenpijp. De baby calabash kost ongeveer 46 euro. We hopen dat zoveel mogelijk mensen zelf aan de slag gaan, zodat we uiteindelijk een miljoen in Afrika hebben staan. Uitrusten is er even niet bij.”

Meer informatie over de calabash vind je op de website van De Gevulde Waterkruik. Met stichting Vrienden Holten-Bedanda haalt Paul in Nederland geld op, waarmee de kruiken gebouwd worden in Guinee-Bissau en Kenia. Ook geven ze op uitnodiging trainingen aan andere projecten. Wilde Ganzen ondersteunt graag dit soort projecten. Zo steunen wij de bouw van honderd waterkruiken in Congo, samen met migrantenorganisatie  Hart en Handen in Aktie. Heb je zelf een project in een ontwikkelingsland en heb je interesse in de waterkruik? Neem dan contact op met Paul Akkerman of Han Heijnen via hun website. Ook kun je altijd bij ons aankloppen om te praten over extra financiering.