Nadat het gruwelijke regime van Pol Pot en de Rode Khmer was verdreven, bleef Cambodja met een enorme schade achter. Niet alleen hadden miljoenen mensen het leven verloren, de armoede was groot en haast alle scholen, bibliotheken en openbare gebouwen waren vernietigd. Dankzij organisaties als Don Bosco is het land weer opgebouwd. Dit jaar is Don Bosco dertig jaar actief in Cambodja en viert tegelijkertijd haar partner Stichting Scholenproject Cambodja-Rotterdam (SSCR) haar 25-jarig jubileum.

Maar eerst gaan we even nog verder terug in de tijd. In 1841 werd de Italiaan Don Bosco priester. De trieste leefomstandigheden van jongeren in Turijn raakte hem diep. Om een einde te maken aan sociale wantoestanden begon hij opvanghuizen te bouwen en ontwikkelde hij een eigen onderwijssysteem. Zo konden jongens een vak leren en ‘eerlijke burgers en goede christenen’ worden.

Dertig jaar geleden begonnen missionarissen van Don Bosco onderwijsprojecten op te zetten in Cambodja. Bekijk hier hoe dat ging:

25 jaar steun vanuit Nederland

Vijf jaar later, in 1996, is SSCR opgericht. Zij werken samen met Don Bosco en hebben tot nu toe projecten met een waarde van ruim vijf miljoen euro weten te realiseren. Zo zijn er 51 nieuwe scholen gebouwd, inclusief meubilair, toiletten, watervoorzieningen en speelplaatsen. Tientallen andere scholen zijn gerenoveerd, waardoor duizenden jongeren een goede opleiding kregen. Met een diploma van de vakscholen van Don Bosco zijn deze jongeren erg gewild op de arbeidsmarkt en vinden ze vaak snel een baan. Een mooi resultaat van de langdurige samenwerking en gezamenlijke inspanning van Don Bosco en SSCR.

Partners met meerwaarde

Wilde Ganzen werkt al tien jaar met veel plezier samen met SSCR en Don Bosco in Cambodja. “Het zijn partners met meerwaarde”, vertelt Sylvia Ortega-Azurduy. Zij is Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen. “We vullen elkaar goed aan. SSCR draagt mooie projecten aan en voorziet ons van kritische feedback. Tegelijkertijd proberen wij met onze partners in alle projecten duurzaamheid in te bouwen en werken we aan lokale fondsenwerving.”

"SSCR en Don Bosco in Cambodja zijn partners met meerwaarde.

— Sylvia Ortega-Azurduy - Adviseur Projecten

Oud-leerlingen helpen mee

Zo organiseert Don Bosco in Cambodja succesvol trainingen van Change the Game Academy. Dit onderwijsprogramma van Wilde Ganzen helpt mensen die in armoede leven meer zelfredzaam te worden en maakt organisaties minder afhankelijk van buitenlandse steun. “Een van de uitkomsten van die trainingen is het opzetten van een Don Bosco Alumni Club en jaarlijkse benefiet diners. Don Bosco vakscholen zijn topscholen met kwalitatief hoogwaardig onderwijs”, vertelt Sylvia. “Oud-leerlingen nemen nu belangrijke posities in de samenleving in of zijn ondernemers geworden. Zij willen graag aan hun oude school doneren. Zo krijgen ook andere jongeren kans om een vak te leren!”

Waardevolle expertise en feedback

Dankzij de bevlogen en betrokken inzet van Don Bosco en SSCR hebben duizenden Cambodjanen toegang tot kennis gekregen waardoor ze beter hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Tegelijkertijd groeit ook Wilde Ganzen dankzij de waardevolle expertise en feedback van beide organisaties. Wij feliciteren Don Bosco en SSCR dan ook van harte met hun jubilea!