Als klein meisje was Evelien Bosch al onlosmakelijk verbonden met haar camera. “Met een vriendin maakte ik altijd filmpjes,” vertelt ze. “Met een camera in mijn hand durfde ik alles. Zo had ik een vrijbrief om alles te vragen wat ik wilde. Ik verwachtte eigenlijk áchter de camera te belanden, maar nu doe ik niets liever dan presenteren en mooie programma’s maken.”

Evelien BoschMet camera naar Afrika

Evelien Bosch startte als radioverslaggever en werkte daarna als reporter en producer voor diverse programma’s op 3FM en Radio 1. Daarna maakte ze de stap naar televisie en ging voor MTV werken. “Dat vond ik te gek, want ik ben een grote muziekliefhebber. Maar op een gegeven moment wilde ik meer diepgang. Ik wilde verhalen van mensen in beeld brengen, bij voorkeur uit ontwikkelingslanden. Toevallig had de NCRV een soortgelijk idee op de plank liggen en toen kon ik mijn droom verwezenlijken. NCRV’s Mambapoint bood een platform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, net als Wilde Ganzen. Daar kon ik volledig mijn ei in kwijt. Met mijn camera vertrok ik in mijn eentje naar onder andere Ethiopië en Oeganda om reportages te maken.”

Vluchtelingen in huis

“Het heeft me altijd gefascineerd wat mensen beweegt en hoe ze leven. Het is ongelijk verdeeld in de wereld en daar moeten we samen wat aan doen! Ik kom uit een groot gezin met vier kinderen en wij hebben bijvoorbeeld jarenlang Joegoslavische vluchtelingen in huis gehad. Ik vond dat heel normaal, zette daar geen vraagtekens mij. We leven toch met z’n allen op deze aardbol? Ik probeer dat te doen volgens het motto van mijn vader, het OER-gevoel: openheid, eerlijkheid en respect.”

Opsteker

“Wat ik het liefst doe is inspirerende televisie maken, waarbij de kijker stof heeft om over na te denken en er wellicht iets van opsteekt. Dat hoop ik ook teweeg te brengen met de spots van Wilde Ganzen. Ik vind het mooi dat er zo veel Nederlanders zijn die samen met lokale mensen en Wilde Ganzen in ontwikkelingslanden projecten opzetten. Ze stoppen daar ongelofelijk veel tijd en energie in! Dat ik deze projecten een podium kan bieden zie ik als een geweldige taak.”