Geen feest, maar wel een fantastisch cadeau voor Wilde Ganzen. Het echtpaar Rob Verzijl en Joke van der Pijl doneren namelijk duizend euro aan Wilde Ganzen. Wij mogen het doorgeven aan projecten van de Indiase stichting Udavum Karangal. Dit betekent letterlijk ‘Helpende Handen’. De stichting zet zich in voor kinderen en volwassenen in nood.

Het bedrijf waar Rob werkt, had in 2020 haar veertigjarige jubileum en zou groots gevierd worden. Echter werd het afgeblazen omdat de oprichters het ‘niet passend vonden om feestelijk uit te pakken’ vanwege de coronacrisis. Vandaar dat alle werknemers van ‘Kodi, besparende energie technieken’ een cheque kregen met de voorwaarde het te doneren aan een goed doel.

Joke van der Pijl
Joke van der Pijl

Bijzonder iemand

‘’We wisten meteen aan wie we deze cheque konden geven’’, vertelt Joke (59) enthousiast als we haar spreken via de webcam. De stuwende kracht achter Udavum Karangel is maatschappelijk werker Steven Vidyaakar. Hij ontfermde zich in 1983 over een weesbaby. In bijna veertig jaar tijd adopteerde hij honderden kinderen en hebben 2500 bewoners onderdak en verzorging gekregen. De stichting draait op sponseringen, partners en vrijwilligers.

Je hard maken voor een ander, is er bij Joke met de paplepel ingegoten. Haar vader Willem heeft zich jarenlang ingezet voor o.a. Steven met stichting ‘Santpoort helpt Madras’. Inmiddels is Willem 87 jaar, maar nog steeds betrokken. ‘’Bij elke euro die wordt opgehaald voor Udavum, krijgt mijn vader nog tranen’’, zegt Joke liefdevol. Elk jaar haalde de stichting tienduizend euro op in Santpoort en omgeving voor Udavum Karangal. Een paar keer is Steven op bezoek geweest in Santpoort. Daar heeft Joke hem ook ontmoet.

‘’Ik raak er gewoon weer geëmotioneerd van’’

Één klomp goud

Ze begint te vertellen over die ontmoetingen, maar valt snel stil. Ze zucht. ‘’Ik raak er gewoon weer geëmotioneerd van’’, legt ze uit. Joke haar waterige ogen zijn door het beeldscherm heen te voelen. Ze vervolgt: ‘’Toen ik Steven ontmoete in 1995, had hij een mooi Indiaas verjaardagscadeautje meegenomen voor mijn driejarige zoontje.’’ Een jaar later raakte Joke door een huisbrand veel spullen kwijt. ‘’Maar dat cadeautje hebben we kunnen redden, dat vind ik zo bijzonder.’’

Steven is één klomp goud volgens Joke. ‘’Elke cent wordt daar dubbel en dwars gebruikt. Over de hele wereld schakelen mensen hulp voor hem in. En tuurlijk, er zijn zoveel doelen! Alleen dit heb ik van dichtbij mogen zien. We zijn trots hem zo te kunnen helpen.’’