Overal in de wereld ontmoeten medewerkers van Wilde Ganzen jonge wereldverbeteraars. Vol enthousiasme volgen ze trainingen bij Change the Game Academy en gaan aan de slag. Zoals Iftinan en Alyan. Zij volgden de trainingen ‘Mobilising Support‘ en ‘Local Fundraising‘.

Iftinan Rose Putri Safna
Iftinan Rose Putri Safna

Iftinan Rose Putri Safna (20) heeft tijdens de coronapandemie een online platform opgezet om jongeren te verbinden. State of Youth Bima verzorgt discussiegroepen, geeft webinars en creëert bewustwording rond maatschappelijke problemen. Ze studeert Engelse literatuur, werkt als vertaalster en geeft begeleiding aan studenten.

“Elke verandering begint bij jezelf”

“Ik woon nu in Bima. Daarvoor woonde ik in Jafar, dat bekendstaat als een van de beste Indonesische onderwijsregio’s. Ik zie veel verschillen. Hier zijn mensen zich bijvoorbeeld minder bewust van de plasticvervuiling en de milieugevolgen daarvan. Ook hebben kinderen in Bima meer moeite met rekenen en lezen. Dit alles motiveerde me om bij te dragen als vrijwilliger.

Positieve reacties

Aan het begin van de coronapandemie besloot ik om State of Youth Bima op te richten. Ik wilde jongeren ondersteunen, zodat ze samen kunnen leren en ideeën uit kunnen wisselen. Maar ook wilde ik met praktische zaken helpen, bijvoorbeeld bij de aanpak van ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Met een klein team zijn we een campagne gestart om die ongelijkheid onder de aandacht te brengen. Honderden jongeren wisten ons te vinden via ons Instagram-kanaal.

We vroegen ze om voorbeelden te geven van discriminatie en met mogelijke oplossingen te komen. Na afloop van de campagne stuurde ik deelnemende jongeren een formulier waarin ze konden reageren. Het regende antwoorden als ‘Dank! Ik ben me er nu bewust van dat ongelijkheid bestaat’ en ‘Ik wil ook aan maatschappelijke projecten werken.’ Door de positieve reacties wist ik: ik ga hiermee door.

Goede samenwerking

Ik ben nu twee jaar verder en ik heb een team van twintig vrijwilligers. Helaas heb ik ze door de coronapandemie nog nooit ontmoet. Toch werken we goed samen en hebben we al vijf grote campagnes en bijeenkomsten georganiseerd.

Van de klimaatcrisis tot onderwijsproblematiek en mentale gezondheid, alles passeert de revue. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen in deze snel veranderende wereld en dat we ons bewust zijn dat elke verandering begint bij jezelf. Alleen jij kunt werken aan je toekomst.”

Over Change the Game Academy

Via het Change the Game-programma worden organisaties in lage- en middeninkomenslanden getraind om fondsen te werven en hun rechten te claimen in eigen land. Zo legt Change the Game de verantwoordelijkheid daar waar die uiteindelijk thuishoort: bij overheden, de middenklasse en het bedrijfsleven zelf.
Alyan Khan
Alyan Khan

Alyan Khan (20) runt zijn eigen jongeren-rechtenorganisatie. Hij publiceerde op zijn 17e zijn boek over de economische en politieke geschiedenis van zijn thuisland Pakistan. Alyan is poëet, muzikant en designer. Zijn organisatie werkt als een actieplatform in Islamabad.

“Jongeren hebben een plek nodig om samen te komen”

“Als je goed rondkijkt hier in Pakistan, vind je elke dag drie nieuwe problemen, waarvan je weet dat ze opgelost moeten worden. Als je je daar bewust van bent, zie je ook dat andere mensen dezelfde problemen ervaren. Hun leven wordt beter als er veranderingen komen. Rond mijn veertiende besloot ik mijn inzichten op papier te zetten.

Na drie jaar onderzoek en vele gesprekken later werd dat uiteindelijk een boek. 52 uitgeverijen wezen mijn werk af. Nummer 53 was enthousiast maar wilde het boek censureren. ‘Als je dat doet, word ik deel van een landelijk probleem, dus geef het maar terug.’, zei ik toen. De uitgever ging akkoord en gaf het op mijn manier uit.

Platform voor jongeren

Ik leer door te schrijven, maar ik wil ook praktisch bezig zijn: wat dóen voor mijn land. Dat is waar mijn organisatie om de hoek kwam kijken. Door mijn onderzoek kwam ik erachter dat jongeren in Islamabad een plek nodig hebben om samen te komen. We bestaan nu anderhalf jaar en hebben een team van veertig gedreven jongeren.

Ons doel is niet om direct problemen op te lossen, maar vooral om jongeren een platform te geven, gedachten uit te wisselen en inspiratie op te doen. Ook signaleren we misstanden. Zo krijgt een deel van Islamabad gratis drinkwater, terwijl andere burgers ervoor moeten betalen. Dat is toch onrechtvaardig! Hoe zit dat? We praten er dan over en verzamelen informatie.

Kloof overbruggen

Waar ik het meest trots op ben? Dat we de kloof tussen ouders en tieners overbruggen om zo te helpen elkaars perspectieven te begrijpen. Veranderingen duren lang en er moet geduld zijn, zowel bij mij als bij anderen. Ik wil meemaken dat problemen worden aangepakt. In andere landen zou ik misschien een ‘beter leven’ hebben, maar ik wil hier blijven. Hier kan ik écht wat doen.’’