Op 5 augustus 2018 schudde de aarde op het Indonesische eiland Lombok. Honderden mensen verloren het leven. Honderdduizenden mensen raakten dakloos. Ruim een jaar later gaat er nog steeds geen dag voorbij of mensen hebben het over de aardbeving. Wilde Ganzen helpt mee het eiland weer op te bouwen.

Een vrouw staat bij de resten van haar huis na een aardbeving in Lombok.
De schade die de aardbeving vorig jaar aanrichtte in Lombok is nog op veel plekken goed te zien.

Lombok. Als je het op Google opzoekt, zie je honderden plaatjes van idyllische stranden, prachtige bergen en schitterende palmbomen. Dat is de mooie kant van het verhaal. Lombok kent ook een andere kant. En dat is eentje van bittere armoede, grote werkeloosheid en vervuiling. Waar toeristen uit de hele wereld worden aangemoedigd om vooral naar het eiland te komen, proberen de inwoners uit de arme dorpen juist van het eiland af te komen.

“En toen kwam die vreselijke aardbeving. Zelfs maanden later waren er nog naschokken.” Aan het woord is Imke Straaten, zij is Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en beoordeelt de aanvragen voor financiering van nieuwe projecten. “Ik was op Lombok om met eigen ogen te zien hoe de projecten die wij steunen worden uitgevoerd, om feeling met het land te krijgen en om de mensen achter de organisaties persoonlijk te leren kennen. Allemaal zaken die je van achter je bureau maar moeilijk kunt waarnemen.”

Wij financieren lang niet altijd wederopbouwprojecten, we vinden dat dat een taak is van de overheid. Maar in dit geval doet de overheid wat het kan. 75 procent van alle huizen is verwoest, logisch dat het niet lukt om alles snel te herbouwen. We vonden dat we ook een steentje bij moesten dragen.

— Imke Straaten - Adviseur Projecten Wilde Ganzen
Anni poseert met haar moeder en dochter voor haar huisje in Lombok.
Anni (roze shirt) woont al in een gerenoveerd huis.

De overheid doet wat het kan op Lombok

Na de aardbeving ontving Wilde Ganzen het verzoek mee te helpen huizen op Lombok te herbouwen. “Wij financieren lang niet altijd wederopbouwprojecten, we vinden dat dat een taak is van de overheid. Maar hier doet de overheid wat het kan. 75 procent van alle huizen is verwoest, logisch dat het niet lukt om alles snel te herbouwen. We vonden dat we ook een steentje bij moesten dragen.”

Met steun van de Nederlandse stichtingen Vlok en Anak Anak zijn nu een paar honderd huizen herbouwd door twee Indonesische organisaties. Een druppel op een gloeiende plaat? Imke: “Je moet ergens beginnen. Met de bouw van deze huizen maken wij niet alleen een groot verschil voor één persoon, maar voor hele families. ‘Een huis hebben, betekent voor ons nieuwe kansen’, vertelde een bewoner. En zo is het ook. Een huis is een veilige basis. Je ziet het bij de mensen die ik opgezocht heb. Wie eindelijk weer een woning heeft, durft verder te kijken. Er komt rust om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar werk en inkomen.”

We moeten onze ogen niet sluiten voor de armoede hier, maar de mooie kant van het eiland is er ook. Feit is dat heel veel mensen hun geld verdienen in de toeristensector. Hoe mooi zou het zijn als het toerisme weer op gang komt. Ik kan het iedereen aanbevelen om te komen: er zijn prachtige stranden, het eten is er heerlijk en de mensen zijn ontzettend gastvrij.

— Imke Straaten - Adviseur Projecten Wilde Ganzen
Imke van Wilde Ganzen op het strand in Lombok.
Imke: “We moeten onze ogen niet sluiten voor de armoede hier, maar de mooie kant van het eiland is er ook.”

Wilde Ganzen steunt op Lombok de bouw van huizen gemaakt van bamboe en hout. De overheid bouwt huizen van steen. Opvallend is dat de meeste bewoners liever niet in zo’n stenen huis willen wonen. Imke: “Mensen zijn bang dat een stenen huis instort als er weer een aardbeving komt. Een huis van bamboe kan meebewegen. Daarnaast zijn de tijdelijke huizen makkelijk te verplaatsen. Dus als je dichter bij je familie wilt wonen, of vanwege tsunamigevaar op een hoger gelegen stukje grond, dan is een huis van bamboe veel handiger.”

“Kom naar Lombok!”

De wederopbouw van Lombok is een kwestie van een lange adem. Wat wel mee zou helpen is de terugkeer van de toeristen. Want die blijven sinds de aardbeving massaal weg. Imke: “We moeten onze ogen niet sluiten voor de armoede hier, maar de mooie kant van het eiland is er ook. Feit is dat heel veel mensen hun geld verdienen in de toeristensector. Hoe mooi zou het zijn als het toerisme weer op gang komt. Ik kan het iedereen aanbevelen om te komen: er zijn prachtige stranden, het eten is er heerlijk en de mensen zijn ontzettend gastvrij.”