Meer dan de helft van alle projecten die Wilde Ganzen steunt is gericht op kinderen. Naast goed onderwijs, zijn we actief bezig om kinderen een liefdevol en veilig thuis te bieden. Mooie projecten laten zien dat er goede alternatieven zijn voor weeshuizen. Dat is toch wat iedere ouder zijn of haar kind toewenst!

“Elk kind hoort op te groeien in een liefdevolle familie”, vertelt Johanne van Dijk, adviseur Projecten bij Wilde Ganzen. Toch komen er nog steeds veel kinderen wereldwijd in weeshuizen terecht. Daar zijn verschillende redenen voor, waarvan armoede er een is. Johanne: “Ouders zijn soms radeloos omdat ze hun kind niet te eten kunnen geven. Als ze zien dat er in het weeshuis wel genoeg voedsel is, is de stap naar uithuisplaatsing snel gezet. Maar armoede mag nooit een reden zijn om een kind uit huis te plaatsen.”

Van Tehuis naar Thuis

De afgelopen tijd hebben Johanne van Dijk en Els Brands het kinderbeleid van Wilde Ganzen uitgewerkt. Steun je zelf een weeshuis of wil je weten hoe Wilde Ganzen denkt over de opvang van kinderen, lees dan de whitepaper ‘Van Tehuis naar Thuis’.

De meeste kinderen zijn geen wees

“Wat we weten uit onderzoek is dat tachtig procent van alle kinderen in tehuizen helemaal geen wees is”, zegt Els, relatiemanager Projectpartners bij Wilde Ganzen. “Ze hebben nog een vader of een moeder en bovendien ook nog andere familieleden. Opvallend is nu met de coronacrisis dat in Kenia alle weeshuizen moesten sluiten en de kinderen herplaatst moesten worden. Dat is in veel gevallen gelukt bij familie of pleeggezinnen!”

“Wat we weten uit onderzoek is dat "tachtig procent van alle kinderen in tehuizen helemaal geen wees is.”

— Els Brands | Relatiemanager Projectpartners
Els en Johanne van Wilde Ganzen
Johanne van Dijk (l) en Els Brands

Wat zijn de beste alternatieven?

Johanne: “Wij vinden dat opvang in het eigen gezin het allerbelangrijkste is, want het scheiden van kinderen van hun familie en het hebben van steeds verschillende verzorgers brengt schade toe aan de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. En die opvang thuis kan best, zelfs bij gezinnen die in grote armoede leven. Wel moet je die gezinnen ondersteunen, bijvoorbeeld bij het vergroten van hun inkomen of door ouderschapstrainingen en zorgen dat het kind naar school kan. Als kinderen echt niet in het eigen gezin of bij familie kan wonen – bijvoorbeeld omdat het niet veilig is – dan is opvang in een pleeggezin een goed alternatief.”

Een inspirerend voorbeeld

Om meer te weten te komen over de beste manieren van opvang, gingen Els en Johanne op bezoek bij verschillende organisaties in ontwikkelingslanden. Els: “In Zuid-Afrika leerden we Give A Child A Family kennen. Deze organisatie plaatst kinderen in pleegzorg. Vroeger hadden ze zelf een weeshuis, maar inmiddels hebben ze de transitie gemaakt naar opvang in pleeggezinnen. Ze hebben een netwerk van goed voorbereide pleegouders opgezet dat zo succesvol is, dat zelfs de overheid bij ze aanklopt als er een kind is dat opgevangen moet worden. En uiteindelijk is deze vorm van opvang nog goedkoper ook dan het runnen van een weeshuis!”

"Armoede mag nooit een reden zijn om een kind uit huis te plaatsen.

— Johanne van Dijk | Adviseur Projecten

Meer weten?

Wil je meer weten over het kinderbeleid van Wilde Ganzen of heb je misschien zelf een stichting die grootschalige kinderopvang steunt? Neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer en helpen organisaties om de stap te maken van tehuis naar thuis. Dankzij ons grote netwerk kunnen wij je vaak in contact brengen met organisaties en mensen in diverse ontwikkelingslanden die veel kennis hebben van dit onderwerp.