Niet alleen is Patrick Sankale voorganger van de Keniaanse kerk St. Martin of Tours Sultan Hamud, hij zet zich ook al jarenlang in voor de arme gemeenschap in zijn omgeving. Zo heeft hij met steun van Wilde Ganzen onlangs een basisschool opgezet.

1. Respect

“Als je doelen in het leven wilt bereiken, heb je respect nodig. Je moet zelf gerespecteerd worden, maar je moet ook anderen respecteren. Dat begint al jong. Een kind dat door de ouders en leraren gezien wordt, doet extra zijn best om goede cijfers te halen. Zo kan het kind later een gerespecteerd lid van de gemeenschap worden.

Wij kunnen iemand die geen geld heeft om kleren te kopen, zijn waardigheid teruggeven door hem te helpen. Iemand die vastzit in de modder, moeten we niet alleen de hand reiken, maar ook water en zeep geven. Anders zakt deze persoon dieper weg en raakt misschien wel betrokken bij criminaliteit en drugs. Door respect krijg je een respectvolle samenleving.”

"Als we integere mensen hebben in onze regering en in onze gemeenschap, dan komen we vooruit."

2. Integriteit

“We hebben allemaal taken in ons leven. Als je geluk hebt, heb je meer verantwoordelijkheden dan anderen. Wat draag jij bij aan de wereld? Wees goed voor je familie en vrienden en probeer dat vervolgens ook te zijn voor je gemeenschap en je werkgever. Misschien is je werk niet altijd leuk, maar je moet doen wat van je verwacht wordt. Dat heeft met integriteit te maken. Integere mensen doen grootse dingen. Zij zetten een extra stap voor anderen. Ze helpen mensen die het minder hebben, in plaats van alleen maar te kijken hoe ze er zelf beter van kunnen worden.

Patrick Sankale
Patrick Sankale in Kenia.

Als we integere mensen hebben in onze regering en in onze gemeenschap, dan komen we vooruit. Gelukkig zie ik om me heen genoeg mooie voorbeelden, waardoor ik positief naar de toekomst van Kenia kijk.”

3. Groei

“Ik geloof niet in opgeven. Hoe diep je ook in de armoede zit, ik vertel mensen dat ze altijd vooruit kunnen kijken. Blijf vechten, want morgen is een betere dag. In ieder mens zit de spirit om te groeien en we krijgen allemaal kansen. Ik heb weeskinderen gezien en kinderen met een beperking die dankzij hun vechtlust het ver hebben geschopt. Ik vraag altijd aan mensen: ‘hoe zijn jullie gegroeid’? Dat kan financieel zijn, maar je kan ook gegroeid zijn als respectabel en integer mens.

Iemand die elke keer na een paar maanden zijn baan verliest, moet niet de ander de schuld geven, maar naar zichzelf kijken. Hoe kan ik mezelf verbeteren? Welke verantwoordelijkheid neem ik? Dan groei je als mens, daar geloof ik in.”